My Travel Log to Medan : Day 2

Published July 10, 2012 by Qiss FendiYana

Day 2 (7 July 2012)

Hari ni seawal jam 8 pg kami sume pakat breakfast kt Cafe Hotel….Actually hari ni baru kami tahu yg style breakfast kt Indonesia mmg sgt2 berbeza dgn di Malaysia…Hotel hanya bagi sepinggan Nasi Goreng, Telur Sapi dan Segelas Teh Manis….Mmg hancus hatiku ble tgk breakfast cam tu..Tp itulah hakikatnye dok tpt org…..Unexpect the expected….

Lepas breakfast aje, terus kami bertolak ke ” TOKO BATIK AA GROUPE”…Toko ni memang terkenal dan harganya kenalah pandai2 kan? kat kedai ni byk jugak la kami borong..Total Rp 6.000.000 bersamaan dgn RM2000…..Gle la!!!!

Tips membeli belah kat tempat mcm ni adalah, pastikan korang begger harga terendah dah masa nk bayar make sure yg dpt harga rendah yg bayarkan sume…Jgn bayar asing2..Nnt x pasal kena charge harga berbeza….Dan ingat satu perkara” Jgn terima harga pertama, Sentiasa terima tawaran yg kedua”!

Actually kami adalah pelanggan pertama kt kedai tu….Around 10am kami pun mula beredar dr kedai ni..Tp sewaktu nk keluar dr pintu toko, berlambak2 peniaga dok tgu kami, nk offer brg kat kami….hahaha..Jgn x tau, mereka semua ni akan berebut utk jual barangan masing2….Nasihat aku, sila jgn pegang barang yg dioffer sekiranya anda x berniat nk beli…nnt x pasal kena maki dan kena paksa beli…..Di Medan, Petuanya jgn sesekali pegang dan buka plastik barangan sekiranya mmg x berniat nk beli…Jika serius nk beli then bole la mintak utk tgk2.. Jika x, baik jgn! X pasal2 kena bayar cam tu aje…Itulah perangai org sana…..

Lepas jer beredar dr toko batik, kami terus ke Medan Mall.. Tujuan asal kami ke sana sbb dah fobia utk jejln di Pasar Ikan…Seperti penerangan drp Agus, Supir kami, keadaan di Pasar Ikan lebih dahsyat berbanding keadaan di kedai toko….Memandangkan kami travel bersama anak2 maka kami mengambil kata putus untuk batalkan perjalanan ke Pasar Ikan..Sorry!

Di Medan Mall kami shopping sakan la…Baju cantik2! Syurga Kain……

Hari hasil tangkapan kami adalah:

1- Kain Telekung – Rp50.000 or less

2-Kain batik Lepas kelas 1 - Rp60.000 or less

3-Kain Meter Silk – Rp50.00/mtr or less

4-Kain Pelikat Kelas 1 – Rp60.000 or less

5-Telekung Budak – Rp100.000 or less

6- Telekung Dewasa – Rp60.000 or less

7-Jubah – Rp250.000 or less

8-House Coat-Rp40.000 or less

Harga2 ni mungkin bole dijadikan panduan ketika membeli belah di toko2 kain di Medan….Peace!!!

Sekitar jam 4ptg, kami balik ke hotel utk rehat..Biasalah, kalau bawa se kecil kenalah rest…Budak2 penat..So ibu bapanya!

Jam 8 kami kelaur untk dinner…Actually, Agus nk bawa kami ke Merdeka Walk tp since hujan kena la mkn2 kt kawasan yg berbumbung la kan? Singgah la di Garuda Minang Cuisine….Mkn beradap la kami…Tp harus diingat, cara minang adalah secubit harus dibayar….So amikaje yg mana nk mkn…Jgn pelahap, belasah sume hidangan di meja mkn…karang masak la nk bayar berjuta rupiah!!!!!

Dinner kami berharga:

Harus diingat seperkara, Semua yg ada di Medan adalah chargeable…So, sebolehnya jangan terima sebarang tawaran ataupun pertolongan kerana semuanya memerlukan ongkos…hahaha…Bermula dari parking, angkat plastik beg, jaga selipar/kasut, telekung,etc la….toilet mmg sah la kena bayar kan?

Sekiranya ada org tempatan mintak sedekah sebolehnya elakkan…Bukan ape, sedekah sorang terus segerombolan datang terpa kita mintak sedekah….Nk bg semua ka????? Rela aku kena maki drp bg sedekah semua org!!!! Seperti dipesan oleh Agus, terdapat ramai mata2 di sini, semua menanti ketika sahaja….Jadi usahlah bersedekah di pasar, sedekahlah di tempat yg sepatutnye…PETI MASJID!!!!!

Moral of the story, Kita di Malaysia asyik complaint ble nk kena bayar sesuatu, tetapi di tempat org dah menjadi lumrah untuk membayar semua service yg diberikan…sediakan breakfast pun kena bayar Rp5.000…Kelas kan?????

Insaf seketika apabila melihat kedaifan negara orang….Tapi kit adi negeri sendiri masih merungut untuk benda2 yg sepatutnya disyukuri….

Terima Kasih Malaysia…Terima Kasih atas rahmat Ilahi…

Jam 10mlm, lepas soru kami ronda2 bandar Medan….Then balik ke hotel untuk zzzzzzzzzzzzzzzzz…..

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: