Hari Yang Paling Best!!!

Published October 31, 2009 by Qiss FendiYana

31 October 2009 Hari ni pagi2 buta dah bangun….Excited nak pegi tgk umah….we all plan nk beli rumah..aprtment jer…jadi la drp x der langsung….dah keje bertahun2, kawin sampai dah beranak pinak takkan nk dok menyewa lagi…Macam x der perancangan masa depan plak…tu yg we all amik keputusan beli jer apartment tuh….monthly installment pun lebih murah drp dok meyewa…kalau condition rumah and price pun dlm budget, mmg kami akan beli la….lagipun kalau nak beli rumah baik beli tahun ni sbb bermula 1 Jan 2010, setiap harga rumah akan ditambah lagi 5% tax if beli rumah 2nd hand la…of course latax yg kerajaan suh bayar tuh akan diletakkan atas kepala kita yg nk beli umah…apa ke jadah tuan umah nk tanggung 5% tax tuh….So kepada kawan2 yg merancang nk beli umah, baik la beli skg b4 end of the year…. Dah tu, dalam kul 11 a.m, we all pegi la nengok umah tuh…owner cina….umah 3blk 2 shower….ok la..luas pun dlm 784 sq.ft…cukup la utk keluarga kecik kami nih…dah nama umah 2nd hand,of course la kena cat skit and repair yg mana patut…nmpk gaya sinki kena tukar,grill kena pasang baru…Kena beware tkt pencuri masuk…Pencuri bukan kira kita ada duit ker x, yg dia tau rompak umah org jer…dpt habuan ke x tu belakang kira..aku pun dah serik/fobia dah dgn pencuri nih…..asal cuai skit sah dia ngap punyer….baik beringat sebelum kena…..Umah tu kt tkt 11…tinggi la jugak…betul2 depan lif..agak convinient la…market pun depan blok ajer..yg aku x survey lg adalah nursery…ada kot kt area tuh…tadika KEMAS adala…ada security guard..tp bukan bole harap pun..guard mesti dok sibuk jd post guard jer…ada taman mainan..allocation parking lot utk owner…keseluruhannya memuaskan.. So,aku mintak la price rumah tu rendah skit…last2 dpt rm115k…2% deposit for S&P…Balance 8% bayar masa sign aggreement…total 10% deposit…baru bole apply loan drp mana2 bank..aku prefer CIMB..CIMB hanya bayar 90% loan…interest rate 3.7%..BLR 1.8%…mmg aku bole mintak loan TM,siap bg 100% loan tp interest rate 4%.Kalu secara bandingan kasar ,nmpk macam amik dgn TM lagi baik walaupun interest rate tinggi sbb TM kira flt rate..no BLR..maknanya kalau berlaku kegawatan ekonomi ke aper ke, monthly installment adalah fix…x bole ubah…kalau amik dgn CIMB if berlaku gawat or what soever, kena ikut BLR plak..maknanya kemungkinan besar monthly installment akan berubah..Bank will notify us first la… Kenapa aku amik dgn CIMB? sbbnyer aku plan utk beli rumah kedua aku nk guna laon TM plak….x lama lg pun…kalau ekonomi mengizinkan dalam 2012 aku apply la rumah baru…type? RAHSIA….t ble we all dah beli rumah baru, we all akan jemput kwn2 sume mkn2 kt umah baru tuh la…umah yg baru bli tadi pun bole jugak..tp kena tgu siap renovation dulu…kat area umah kami tuh ada Gulai Kawah Puteri yg teramat la glamour kt Pantai Dalam nih….Jadi dijemputlah kepada kwn2 yg ada keinginan pekena nasi gulai kawah kt Pantai Dalam ni singgah sahur kt umah kami plak…hua hua hua…Jemput tau… Tengah hari tadi , kami pun pecut la motor kriss en.Fendi pegi kenduri Azni Atan…x sangka gle, dalam dia x der pakwe….tup tup kawin…gempaq plak tuh..Kt Dewan UMNO Jalan PEEL,Pudu….Gle sesak nk g umah dia ..maklumla lalu Jalan Pudu yg sememangnya terkenal dgn kesesakannya…cari punya cari jumper la tpt kenduri…g la jumpe pengantin..Fuh cun gle…anggun dgn persalinan biru hitam…tema biru putih…..siap wat tayangan screen besar ceritera ttg Azni & Husband drp zaman kanak2 sampai la ke zaman dewasa….time dah nk blk tuh, pren pun sampai…pren pun malatop dah skg….siap pakai Nissan Sentra tuh…Gempaq wei….dgn gaun biru dia…Pren jadi pengapit pengantin..tuh yg melaram sakan tuh…X lama lagi dpt la mkn nasi minyak pren plak..Katanya tugu kad tahun depan…Tahun Depan? Panjang tuh… Bole specific skit? ahaks…… Kt kenduri tuh aku terjumpe la dak satu MRSM dgn aku…MRSM Q-Ber….Namanya Fauzan….aku x tegur pun…Mamat nih gengster masa belajar dulu..dia pak we slah sorg geng aku aku…tp tadi nmpk dgn org lain…Rupenyer dah clash dah dgn kawan aku yg sorg nih..Nurin Maizan…..x per x der jodoh agknya….Fauzan nih dah kawin…Dia bawa baby Boy td..Usia dalam setahun lebih……alhamdulillah semoga berkekalan hendaknya….dia dok tgk2 kt kami, nk tgu aku tegur agaknya…sorry la aku sengaja x tegur…sbb aku x suka dia….kalau sekali dah mengata aku sorry la aku wat x kenal jer…kalu nk mengata pun agak2 la..Pastikan ko kenal aku betul2…Jgn main redah jer..Ni bercakap x pernah tup2 mengata aku mcm2 smp aku kena belasah dgn 13 awek bengong…..tp sorry to say la…aku x kan benarkan org kutuk kepala aku sesuka hati selain mak babak aku la….Lawan balik la beb…Mau aku bertumbuk malam jahanam tuh…lebam la 3 4 bijik…tp yg 13 awek bengong tuh apa kurangnya….banyak bijik jugak…ingat aku lembik dgt ker??? Aku pastikan yg ke-13 manusia tuh kena gantung sekolah….mmg kena gantung sekolah pun…siap dgn aku pun kena gantung jugak …tp aku kena 4 hari jer..diaorg kena 2 minggu…Padan Muka!!!!! Then si Fauzan pun dok pandang aku semacam jer…Ape lagi aku wat derk jer la…..Malas nk melayan…malas nk menjalin hubungan pun….hua hua hua Ok la..cukup dulu utk entry kali nih…Nk tgk Sehati Berdansa jap…Bye..Adios…

8 comments on “Hari Yang Paling Best!!!

    • Kami beli rumah di Pantai Dalam….2 minit jer nk pegi komuter Pantai Dalam….kalau nk buat pelaburan kt sini mmg menguntungkan….sewa sebulan RM1000+++…beli RM115K, monthly dlm RM500…tp utk peringkat permulaan kami beli utk stay la…mungkin 2-3 tahun lagi plan akan berubah….cari bungalow kt area Puchong ker, then rumah kt pantai Dalam bole wat sewa…at least lepas la bayar sewa+maintenance kan?

  • Memang berbaloi2 la…..

    Ko nye loan dah lepas ke? Aku memang plan nak beli 1. Tapi tak sure area mane. Kat sane memang market harga umah mcm tu ke? Ade lagi yang nak jual?

    • Setakat nih alhamdulillah…Actually market value kt area tuh RM130k…so aku bole apply loan lebih la skit…bole cover deposit aku blk…even Cimb bg 90% loan,tp sebenarnya macam 100% loan sbb market value tinggi…banl lepas jer lagipun hutang pun x byk lagi…aku guna join loan tu yg lepas sbb income seisi rumah ok la…tolak hutang kereta + personal loan + credit card still eligible….

      B4 aku apply loan tuh aku g check dulu layak ke x layak…setakat nih layak smp RM200k..sbb tu sume ok….

      Masa aku g tgk rumah tu, agent tu bgtau dia baru jer let go satu rumah kt blok sebelah rumah yg aku beli..kira mmg market bagus jugak….advertise seminggu confirm ada org take up…aku pun kena berebut gak tuh tp sbb aku yg Tanya dulu so dia bg kt aku la….dia offer 118K bole kurang smp 115K jer….last deal…

      Kalu area cheras batu 9 ko bole dpt town house 3 tkt dgn harga Rm150K jer….aku nk gak amik area tuh…mmg tgh2 bandar…jam la skit…kalu nk g keje kena kuar pagi2 lagi….pusat jam la….tp skg kurang skit jam sbb jalan/routing baru dah siap…jadi tahap jam tuh dah kurang la….biasanya 10 min bole smp KL..tp pg2 buta hari keje bole la dlm 30 jam br smp KL….sebelum nih lg dahsyat…1 jam setgh x smp KL lg….Aku ada gak tgk rumah cartoon kt batu 9 tuh…cantik…RM170K…Market value RM200K….ko bole intak price turun smp RM160K….kakak fendi beli umah kt situ…dia dpt RM165K….tgk cr nego plak…kena pandai pujuk la skit…

    • Terima kasih….tu pun aku start terfikir ble dah ada baby nih…rasa x berbaloi menyewa mahal2 sedangkan ko bole wat bayar harga rumah dgn bayar sewa tuh…Pepaham la kt KL nih mmg sewa ruma hmahal gle…

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: