Transnasional Bus Yang Menyakitkan Hati

Published November 9, 2009 by Qiss FendiYana

8 November 2009

Huh…Ni dah masuk dua kali aku naik bas 2 tingkat…kalu dpt umah 2 tkt mmg best tp kalu dpt naik bas 2 tkt mmg sengsara nk mampos….Sempit wei…..Nk kata aku mkn membesar cam tuh gak size aku dr dulu smp la skg…First tima naik bas 2 tkt nih time g JB la hari tuh..Dok dek bwh mcm ok la skit…nk kat aluas tuh  x jugak bole dikatakan sekadar selesa saje…. Tp aper berlaku kt dek atas tuh????

Trip aku hr nih drp SP-KL…jam 1.45  ptg….Sit no SA & SD…SANGAT SEDIH & SANGAT DAHSYAT!!!!! Dah la aku tgu bas nih lama..sepatutunyer trip 1.45 pm bus sepatutnyer ada kt terminal dlm jam 1.30 right…..tuh plg lewat la tuh…Sbb kt tiket kt kat penumpang suh berada di terminal bus sekurang2nye 15 minit awl….Rules no.1 Failed……Then bus smp jam 2 ptg….terlambat 15 minit, x der say sorry or whatsoever…..x amik kisah langsung perasaan kita sbg penumpang yg berapa lama dok tgu dia…..Kalau penumpang lambat jawapnyer kena TINGGAL….Aper jadi if bus lambat??? Ada sesaper kena TINGGAL ker??  X der la….Penumpang wajib TUNGGU….Kalu x saper nk bawak korang blk KL? Betul x? Rules n0.2  Failed lagi….Perasaan Penumpang No. last!!!!  

Dah bas smp aku pun menapak la masuk dlm perut bus yg buncit tuh….tgk nyer tgk aku dpt dek atas….manusia gle padat sbb Hari Ahad Trip Tghr…mmmg time org blah blk KL la….Sit Bus 2 tkt Trans nih cara susunannyer adalah 2 kanan 2 kiri…maknanyer ada 4 sit la utk one row….mmg dah bole gak mesti ssempit nih…If bus company lain  depa wat 3 sit in a row…luas ble bertendang tuh…best la skit…if trip SP-AS aku x kisah sgt…Sejam bersempit x heran….Ni trip SP-KL 5 jam tuh…larat ker nk bersempit berlaga ketiak cam tuh…nih yg geram nih…Dgn penuh kesabaran aku pun dok rilex jer dlm bus tuh…..Tgh syok2 layan tido nih tetiba pintu emergency tercabut ko…..hah..mau x tercabut jantung….Ble report kt drebar tau drebar ckp pe? ” Tau la ekon tuh slow, jgn lak dok bukak sesuka hati mak bapak korang pintu nih..Kang dah rosak!”Ader ker biol pak cik bas nih…..wat per susah2 bukak pintu tuh… if panas sgt letak jer ais ketul kt dlm bus tuh biar kasi sume rasa ekon kutub  gitu….Logiknyer mcm mana nk rasa ekon if kt luar panas 40 darjah Celcius….Then dlm bus plak sumabt semaksimum mungkin sit yg ada…Dok bersempit2 plak dgn masing2 kuarkan haba lava gunung berapi…Sbb masing2 dah bengang dgn perangnai bus smp lmbt tuh…..MAu x meletup pintu tuh..Tekanan la apalagi!!!!

Dah habis bab pintu emergency tuh, bus pun terpaksa la berenti kt Taiping sbb hujan…Ble hujan mau x basah kami yg dok kt dek atas nih…dah pintu rosak td…Ble hujan dah reda baru jln semula…then berenti plak kt Sg.Perak sbb nk transfer passenger yg kebasahan dlm hujan td termasuk la aku n Fendi….Dah la sblm kena transfer bus dah rehat 40 Min trhen ble masuk dlm bus yg kami tumapng palk rehat sejam plak….Mau melangut berejam2 dlm bus…Maki saje jer la sesaper yg patut kena maki….Dah tuh byk plak mulut  yg busuk nih dok berkata ” Kalau menumpang wat la cara menumpang”..Bole plak macam tuh…Hello…Kalu ko x puas hati baik ko komplen kt drebar bas tuh br betul…korang dok bising kt mangsa keadaan cam kami nih wat per….

Aku sah2 la dah x tahan dgn mcm2 kerenah rasa mcm nk jer gatal tgn report kt Kementerian Pengangkutan x pun Hal Ehwal Pengguna….Nak untung pun agak2 la….Sampai bulu ketiak jiran sebelah pun nmpk ker???? Ada otak pk sendiri la….X kira aku nk gak samapikan kt org yg patut amik tindakan nih…Kesian wei…Time kita x guna kenderaan awam kita xkan terasa  betapa tertindasnyer kita sbg pengguna…Ble dah guna kenderaan awam cam skg br aku tau betapa rungutan pengguna selama ini adalah benar dan hanya di pandang sebelah mata oleh pihak2 tertentu…Benarkah mmg tiada pihak yg mendgr rintihan pengguna atau mlulut dah penuh dgn sogokan drp pihak yg x bertanggungjawab…Tidak mengenal dunia akhirat!!!.

Mau 8 jam aku dlm bas sbb dok menanggung masalah org lain nih….Smp nk marah pun dah x reti…..Ble aku dah makan baru otak aku kembali berfungsi seperti skg nih….huh…Akhirnyer terluah jugak aper yg terbuku di hati….Harap TV3 mendgr…Bole masuk TV…Ahaks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: