Petua2 Berguna

Published November 23, 2009 by Qiss FendiYana

23 November 2009

Skg nih aku rimas tul la dgn kepala nih..Rambut gugur byk gle..setiap kali sikat rambut ker,urai rambut ke mesti ada jer rambut yg gugur….Dulu time rambut pendek x der la gugur plak..kalu ada pun bole kira dgn jari…Skg rambut dah panajng skit jer mesti masalah rambut gugur timbul…Pening kepala gue dok pk cam ner nk bagi rambut kurang gugur dan aku tgh cr petua cam ner nk suh rambut jadi makin lebat.Aku pun google la cr petua yg senang nk apply dan senang nk cr bahan2/ramuan utk petua tuh…then aku jumper benda best!!!

Petua Untuk Kurangkan Rambut Gugur.

Caranya adalah dapatkan daun lidah buaya, ambil lendirnya sahaja. Kemudian campurkan lendir daun lidah buaya ini bersama dengan bunga raya putih dan juga daun bunga tersebut. Ketiga-tiga bahan ini dimasukkan ke dalam blender dan blend menggunakan sedikit air (sedikit sahaja). Setelah itu sapukan ramuan yang telah siap tadi ke akar rambut anda. Pastikan ia kena pada seluruh kulit kepala. Biarkan selama lebih kurang 30 min, kemudian mandi dan bilaslah rambut anda seperti biasa.

Petua untuk rambut berkelemumur.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kelemumur, syampu rambut anda menggunakan jus buah limau purut. Hasilnya, hmmmm….anda akan dapat lihat sebaik sahaja rambut anda mula mengering. Yang pasti, anda akan merasa cukup selesa selepas itu.

Petua Untuk Rambut Lebat

Letak ajer santan kt kepala tuh..Agak2 sejam sebelum nk mandi…Lepas sejam bilas la..apply 2-3 kali seminggu…Memang rambut akan hitam dan lebat…Bukan santan paket tau…X pun bole guna minyak almond…Minyak nih apply macam minyak rambut biasa…letak ble nk tido…esok pagi cuci la..lagipun minyak ni bau wangi mesti x der masalah dgn bau la…Tp if x suka rambut basah cenggitu, bole apply cam pakai santan kelapa tuh…

Ni sume aku nk kena try nih….org kata wanita lg senang gugur rambut kalau lepas bersalin…aku pun x tau kenapa…mungkin khasiat dlm badan dah kurang kot..Ye la dah transfer kt baby…..Aku nk wat percubaan dlm sebulan nih..t aku update perkembangan petua nih..Kena test dulu baru leh percaya….Betul x?

2 comments on “Petua2 Berguna

  • haiiiiii……..try la petua santan tu mmg berkesan…saya dah pernah cube yg pakai santan tuh,mmg mnjadi ngan saya.rambut saya mmg jenis sikit dari kecik,tp sejak amalkn pakai santan kat kepala mmg byk anak2 rambut tumbu and rambut pon kurang gugur..alhamdulillah akhirnya petua tradisional jugak yg berkesan pd saya setelah pelbagai produk saya guna kan untuk lebatkan rambut ni ha..selamat mncube..

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: