Perodua ALZA

Published November 25, 2009 by Qiss FendiYana

25 November 2009

Semalam 24 November, Perodua melancarkan 1st MPV yang dijangka hits menandingi MPV Ezora….Betul ker bole lawan ni? Design MPV ALZA ni pun lebih kurang MyVi yang dipanjangkan body jer…

Dgr khabar from member aku yg dah test drive, mmg keter nih nmpk cam best..Luaran ajer la..ble try dalam, mau space sempit jugak la…kalu nk compare kepanjangan body MPV ni,body Citra lagi panjang drp body ALZA. Space antara sit belakang dgn sit depan pun alahai mau kebas kaki if travel jauh…angle antara pintu paling belakang tuh(3 row) lagi menyesakkan keadaan…susah nk kuar drp keter..bukan sebab suka sgt dgn MPV nih tp disebabkan angle pintu meyukarkan kita nk kuar dpr badan kereta…sesaper yg kira berat berlebihan kena adjust skit kedudukan badan time kuar drp keter la…ble bawa keter tuh macam biasa la laju ajer.tp tang space tuh bole dipersoalkan la…itu komen member aku g dah test drive…

Kat sini aku tunjuk la spec skit…baru bole nilai sendiri..Yg pasti aku pun x tgk ALZA real lagi…kalau ikut laporan akhbar harga MPV nih cecah la RM56K-Rm70K ikut jenis la plak..Ada model standard, Premium dan tercanggih..Aper yg canggih kena check out dulu la…Rasanya mesti plus minus aksesori jer…enjin mesti sama jer… Ada 6 color yg available…

Ni ada la skit spec ALZA untuk rujukan…Kalu nk compare dgn Exora rasanyer Exora lg besar sbb design Exora Large MPV 7 seater..ALZA compact MPV 7 seater..that is why la space kecik…ahaks…bonet pun kecik ajer..bole isi small stuff ajer..aircond plak hanya mengharapkan aircond drp depan ajer…so sesaper dok belakang 3rd row kena plak kena hadang dgn org 2nd row, mau berpeluh jugak sposen…Jimat minyak? alahai sama ajer penjimatan dgn Toyota Vois…Vios jimat ker?amacam??? Bole challenge Ezora???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: