Waktu Terbaik Nak Minum Air..Ble?

Published December 2, 2009 by Qiss FendiYana

2 December 2009

Sebelum nih aku x der la amik berat sgt pasal minum air masak nih..ble dah dahaga sgt baru cari air..tu pun cari air sejuk berais..baru best…rupa2nyer SALAH tuh….minum air masak/suam adalah terbaik untuk badan..Kenapa? Of course la baik untuk sistem pencernaan, sistem perkumuhan, sistem organ dalaman dan sebagainya…

Terbaru nih aku adalah terbaca artikel kat satu Magazine…Reader Digest..Actually info yg disalurkan dalam magazine nih mmg bagus sgt….merangkumi sume aspek…sosiologi, kesihatan, pengurusan mental dan fizikal juga perbincangan pasal pengurusan duit pun ada….byk la jjugak tip2 yg bole pakai dalam tuh..sbb sume cadangan tu tentunyer drp pakar2 kan… Ok jom kongsi sedikit info pasal minum air nih.

Waktu terbaik untuk minum air adalah penting untuk memastikan keberkesanan yang maksimum kepada sistem badan yg tertentu seperti:

1- 2 gelas air selepas bangun drp tidur…Bangun jer tido terus g dapur cari air,bukan g cari makanan… Ini membantu mengaktifkan organ dalaman kita berfungsi..Macam baru energize la…ni x bgn pepagi terus belasah nasi lemak kopi O mau terkejut usus2, ginjal, buah pingang dan segala macam organ dalaman tuh..ye la dah berapa jam rehat sewaktu jita tido tup2 terkejut sebab nasi lemak sampai ke perut..siap x bagi salam lagi!

2- Segelas air 30 minit selepas makan….x kisah la makan aper pun…biasanyer lepas lunch or dinner…Ini membantu sistem perkumuhan…

3- Segelas air sebelum mandi….Ha nih membantu merendahkan tekanan darah…hmmm..mmg sesuai la dgn aku yg berisiko berdarah tinggi nih…

4- Segelas air sebelum tidur….Ni yang aku lemah skit..t senang  nk terkencing ble mlm..kena plak terjaga kul 3 pg..mau aku tahan sampai la ke pagi esok..bole rosak pundi kencing tuh…kalu lelaki bole terkena penyakit BATU KARANG. Actually minum sebelum tido nih bole mengurangkan risiko untuk menghidap penyakit kronik seperti Stroke dan juga Heart Attack…Silap hari bulan terus x bgn tido..Meninggal dalam tido rupenyer…Hei benda2 cam nih jgn dibuat main2…Ble dah kena batang hidung baru nk tumpang dagu tuh..Menyesal x sudah!!  

Moral of the story, carilah masa yg sesuai untuk minum air..tp jgn lupa saranan drp Dr untu minum 8 gelas air setiap hari…Pesanan ni aku tujukan KHAS untuk hubby tersayang….Minum AIR bebyk skit..Kena BATU KARANG lagi kang mula la nk menangis menahan sakit….*8 gelas tau*…bersamaan dgn 2 liter sehari…xpun beli ajer mineral water 1 botol beasr 1.5 Liter + dgn 1 botol kecil 500 mL tuh..Habis citer…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: