Kenduri Doa Selamat

Published December 13, 2009 by Qiss FendiYana

12 Deember 2009

Hari nih kakak ipar aku wat kenduri doa selamat @ warming house sempena pindah ke umah baru…Persiapan agak sederhana aja…kalau kt kelate we all prefer majlis solat hajat…Sume buat sendiri…drp masak memasak smp la ke hiasan umah…Chef hari nih mak mentua aku dan juga mak mentua kakak ipar aku…masakan ala Jawa sbb abg ipar aku nih berdarah Negori + Jawa…..Jawa sebelah bapa dan Negori sebelah mak….

Aku tolong2 kacau jer…x reti nk masak pun….Masak cara org Klate aku tau la…selain tuh kena serahkan kepada yg lebih pakar la…..Menu hari nih adalah:

1-nasi putih

2-masak lemak pisang

3-masak sambal ikan bilis

4-masak sambal paru

5-ikan kering

 6-ayam goreng

7-ulam-ulaman

8-sambal belacan, sambal tempoyak(aku suka-sedap)

9-Buahan

10- kuih muih termasuk la kek pisang

11-air sirap limau

Majlis bermula jam 2 petang…Panggil kawan abg long yg jd tok imam…lepas baca doa selamat..mmg selamat la makanan tuh kena belasah!!!ehhehee…

Keluarga Chik datang Kl jugak, sampai KL dalam kul 8 pg….diaorg nih dtg KL utk cr brg nk jual kt Kedah…Kt Plaza GM tuh kan byk jual barang borong….So sampai kt sana, depa borong barang la nk bawak balik berniaga kt SP….tgh dok ronda2 cr barang tetiba dtg seorg mamat nih hulur tangan kut belakang mak Chik offer rantai leher yg aku agak mmg lebih drp 10 gm beratnyer..nk jual harga RM200 jer…nampak sgt tuh brg curi atau rompak…Mak chik pujuk org tuh last sekali dapat la beli rantai leher tuh dgn harga RM150 jer…gle murah..tp mcm kita plak bg sokongan suh mat pet tuh merompak lagi then jual la kt sesaper yg berminat nk beli….ini la dunia….Dah la skg tgh heboh kisah uncle meninggal sebab kena ragut dan isterinyer cedera parah..Polis pun tgh berusaha membanteras jenayah nih..Orang ramai plak tgh menyokong hukuman gantung sampai mati kepada si peragut nih….mmg patut pun..kena ajar skit…kena bagi peringatan kepada generasi muda/baru agar takut skit dgn jenayah nih…skg pun budak2 dah pandai join group…bukannyer diaorg sedar group yg dijoin tuh akan bawa padah padanye…Bersama la kita fikirkan…Juga awasi insan yg kita sayangi agar tidak terjebatk dgn gejala yg tidak sihat nih….aku pun risau gak sbb aku ada ramai adik lelaki yg masih muda belia…wallahua’alam

Drpd cerita mak Chik aku nih aku bole wat kesimpulan yg Plaza GM tuh mesti ada byk org yg hidup dalam kegelapan…Ye la lepas jer mat pet tuh jual rantai leher emas tuh…x lama datang plak mamat lain jual Hand Phone…mmg baru lagi…IPhone…macam2 yg canggih la…sesaper yg x kisah bab2 perikemanusiaan nih mesti seronok la berkunjung ke sana..tp bg aku cukup la dgn aper yg ada skg…bkn nk  kata  diri ni alim, sesaper yg kenal aku mesti kata aku nih jenis gasak ajer…tp sbb aku tau mcm mana perasaan lepas kena rompak…nk beli barang yg org lain kena rompak…terasa la jugak di hati..betapa kejamnyer dunia ini…Betul ker dunia yg kejam? ker manusianyer?Fikir la sendiri!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: