Kebiadapan Manusia

Published February 17, 2010 by Qiss FendiYana

17 February 2010

Semalam hari yang agak menyedarkan aku tentang 1Malaysia yg sebenarnyer…

Aku and family g  jejalan @ MidValley sambil cari barang dapur yg dah kehabisan stok tuh….So we all pegi la shopping kat Carrefour….dah habis shopping mula la adikku menolak trolly menuju ke lift la memandangkan kami guna trolly..x bole pakai escallator t bahaya utk pengguna yg lain….tug lift kt situ pun lama jugak..maklum la ada org yg x bermoral kt Kl nih nk guna lift even setakat tolak badan sendiri ajer…Pihak Megamall yo yo jer sediakan byk escallator utk pengguna yg x guna trolly bg mengelakkan lama menunggu lift…Ni idak setakat nk g tgk wayang x kan la nk pakai lift….if drp parking tuh bole la consider…

Entah kali ke berapa tgu baru dapat lift….Setiap kali pintu lift terbuka mesti penuh dgn manusia yg tolak badan sendiri…x ker sakit hati…x der sivik langsung….tup tup berenti la satu lift nih yg penuh dgn manusia..half manusia turun di LG sama tpt yg aku tgu lift nk ke G…Bukan jauh mana pun tp dah pakai trolly memang kena guna lift jugak la…Kelau la berduyun manusia drp pintu lift tu..Ble dah nmpk last person yg nk kuar drp lift tuh maka dgn pantas adik aku tolak trolly masuk ke perut lift tersebut..dgn x semena menanya ada sekor manusia nih sound adik aku..”Oii, Wait la”…tentu korang dpat agak saper yg guna slanga macam tuh….Husband aku pun balas la balik….”Xkan seluas space yg ada U x bole kuar drp lift tuh..Bukan lu bawa trolly pun…Lagipun mana ada rules kata kena tug sume org kuar baru bole masuk dalam lift nih…Macam la bagus sgt”…Maka si dia balas balik dgn kata2, ” Oii, Kena la tgu sume org kuar dulu baru bole masuk…Butuh Lu”…Punyer la kasar ayatnyer…

Pada aku, sepatutnyer benda nih x jadi isu sbbnyer pintu lift tuh punyer la seluas alam….Siap bole 2 org lalu lagi tp yg dia sibuk nk kecoh tuh apsal..dah nama MidValley, sah2 org ramai and sume berebut nk masukkan trolly dlm lift(disebabkan lama sgt baru dpt lift lengang) dan sesaper  yg lambat maka space tuh kena kebas kt org….Rasanyer si dia nih mmg x reti nk hormat org dan rasa negara nih dia yg punyer…Org suh sahut 1Malaysia dia sibuk hal dia ajer…x sedar diri tuh berkongsi dgn berbagai bangsa kt Malaysia nih….Tp aku mmg setuju if Melayu bengang/x suka sama Cina nih sbb mereka rasa Melayu yg menumpang mereka….Tgk la aper yg jadi di Penang…Fikirla sendiri!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: