Triffle

Published November 4, 2010 by Qiss FendiYana

4 Nov 2010

Sesajer jer gatal nk wat triffle…sbb adikku dah request…makanye kena la penuhi permintaan… Jom layan gambar n resepi:

Bahan2:
kek gulung (x kisah perisa ape pun)
susu cair F&N
4camca tepung kastard (if nk sos kastard pekat kena letak lebih tepung kastard)
1 tin buah koktail
1 tin buah peach
1 tin buah strawberry
agar2 kristal…agar murah setail pun ok gak

Cara Masak sos Koktail:

Panaskan susu cair dengan api sederhana.Bancuhkan tepung kastard dengan setengah tin air buahan. Bila dah larut tuangkan ke dalam susu cair dan kacau hingga mendidih…Pastikan kacau sentiasa bagi mengelakkan sos berketul2.

Cara Buat Lapisan Triffle:

1- potong kek gulung anggaran tebal 2 cm dan susun rapat2 di dalam mangkuk.
2- Basahkan kek tersebut dgn air buahan yg ada…x kisah nk guna air koktail or strawberry or peach.
3-Letak setengah buahan koktail dan ratakan di atas lapisan kek tadi.
4-Lapiskan dengan agar2 kristal. Tunggu sehingga agar2 dah keras.
5. Letakkan lebihan buah koktail dan ratakan sekali lagi.
6. Lapiskan dengan sos kastard yg masih dalam keadaan suam…Make sure sebelum tuang sos kastard, lapisan agar2 dah betul2 keras.
7- Akhir sekali hiaskan buah strawbery dan peach mengikut kreativiti sendiri…siap dah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: