Wanita kurang mahir memandu kereta dan sekali gus menimbulkan situasi yang merbahaya kepada pengguna jalan raya lain.

Published April 20, 2011 by Qiss FendiYana

20th April 2011

Hari nih bukak paper Utusan online, terbaca lah statement : ” Wanita kurang mahir memandu kereta dan sekali gus menimbulkan situasi yang merbahaya kepada pengguna jalan raya lain.” Betul ke?

Pada aku samada women or man drivers sama jer….Kalau wanita kurang mahir memandu bahayakan pengguna jalan raya yang lain apa cerita plak Pemandu lelaki yang terlebih mahir memandu membahayakan pengguna jalan raya yang lain dgn aksi drift dan cilok semacam?

Jika wanita tidak digalakkan memandu bagi mengelakkan timbul mara bahaya kepada pengguna lain, apakah cara terbaik untuk membantu para wanita yang kena bergerak tanpa bantuan lelaki…Contoh ibu tunggal, wanita bekerjaya dan isteri yang mempunyai suami yang liat nk tolong hantar ke mana2/tmp keje… Susah tuh!!!!
Statistik terkini menunjukkan 64.7% setuju yang woman drivers nih membahayakan keselamatan penguna jalan raya yang lain….Setujukah aku?

Tentulah tidak, wanita lain pun mesti x setuju jugak….Mungkin ada segelintir yang sememangnye berhati kecil(takut) time memandu dan pemandu yang baru jer dapat lesen memandu dalam keadaan yang merbahaya samada kepada pengguna lain atau dirinya sendiri tp perlulah terima hakikat bahawa x semua terus pandai dan mahir memandu… Lelaki pun sama jugak time mula2 dpt lesen…ada jugak lelaki yg mmg takut nk pegang stereng… tp nk wat cam ner if sume dah mampu beli keter dan kena pulas sendiri stereng tuh….hahaha…That’s why la keter melambak atas jalan raya kan?

Macam skg kita disarankan menggunakan kemudahan awam, tp kalau dah kemudahan awam tuh x berapa nk kena dgn cycle kita pun x bole nk wat pape…Even skg ada Prof yang buat kajian pasal kemudahan awam to the public nih mencadangkan kerajaan menaiktarafkan perkhidmatan kemudahan awam pun x tentu dapat bantu kes kemalangan jalanraya yang disebabkan ketidakmahiran pemandu2 di Malaysia… susah nk kata la…

Hari2 aku dok drive kekadang tuh gerun jugak tgk pemandu lelaki yg x sabar nih….part cilok tuh mmg perghhh x hingat punyer…part lampu signal pun x payah ckp(dah kata expert x payah la pakai signl nih)….then memecut cam kt litar F1 tuh dah sebati dah…x boleh disangkal lagi….

Tp pemandu wanita pun lebih kurang senasib je…Kena yang slow tuh kalahkan semut plak…kena yang baik bagi signal tp x pernah plak nk check kiri kanan sebelum membelok ataupun pancung kereta org pun ada…tau pulas jer…janji sampai ke destinasi…huhuhu

Kesimpulannyer aku pun rasa cam  menyusahkan org jugak tp kekadang tuh mmg org meyusahkan aku jugak…

Sama2 lah rasa kesan/kesulitan ini sbb kita menggunakan jalan raya yang sama…Akhir kata Bertimbang rasa lah…Drive safely…Ingatlah orang tersayang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: