My Travel Log to Medan : Day 3

Published July 10, 2012 by Qiss FendiYana

Day 3 ( 8 July 2012)

Hari agenda kami best skit!

Seawal jam 8pg seperti biasa kami breakfast…Menu tetap sama, Nasi Goreng + Telur Sapi dan Teh Manis….

Selesai bersarapan terus kami bertolak ke Berastagi…jaraknya lebih kurang 60Km dr bandar Medan…Lebih kurang 2 jam perjalanan…Sepanjang perjalanan Agus petah bercerita tentang Sumatera dan Medan…Juga Acheh yang terkenal dgn sejarahnya….

Se kceil pulak galak bercerita sesama mereka….Lapangnya hati dapat gembiranya si kceil….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agus menerangkan yang Berastagi berasal daripada perkataan Beras Tagih….Di mana pada masa dahulu, permintaan beras di kawasan ini amat tinggi…Kenapa? Sbb kawasan Berastagi ni bersuhu rendah, jadi padi x dpt la tumbuh seperti biasa….Maka penduduk terpaksa dapatkan beras daripekan lain…

Sesampai saje di Berastagi, kami terus shopping souveniers la…Key chain dan T-shirt dah jadi keutamaan….Kat sini, ada service naik kereta kuda and horse riding…harga ikut jarak la…serendah Rp15.000 hingga Rp.50.000

Jom Check harga:

1-Key chain harga sekitar Rp10.000/unit tp beli dua dpt la Rp15.0000….If amik sepeket (10 unit) berharga Rp100.000 or less…

2-T-Shirt harga sekitar Rp30.000, beli dua Rp50.000

3-Selendang: Rp40.000 or less

Lepas shopping, MAKAN time! Kat sini ada Bakso saje….and jagung…mcm2 jenis masakan jagung ada!!!! Pilihlah….Minuman best, Air Tebu!!

Then around 2pm, kami bergerak ke Hot Spring pulak..Nk mandi kolam air panas….Jom layan….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best la melepak bermandi manda kat Hot Spring ni….dekat aje dgn Gunung Merapi Sibuyak yg tgh aktif tuh…hehehee….Plan asal nk pergi jenjalan kat Lake Toba. Since Kakakku tgh preggy 26 weeks, merbahaya utk kandungan sbb perjalanan dr Medan ke Lake Toba lebih 4 jam….Cam KL-JB aje!!!!! Penat seh! Selalunye org bermalam kat sana terus la…

Tp since kt sini pun dah bole tgk abu dan asap gunung merapi, kira terubat la jugak…huhuhu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam 5pm kami pun mula beransur ke bandar…Penat  seharian meronda Berastagi…..Jam 8pm dinner  @ Mie Jogja…teringat kt membeku sorg yg suke sgt pegi Jogja….Shamam!!!

Mknn kt sini murahla jugak…siap order sate padang lagi..Cuba mknn baru la kan?

Harus diingat, kat sini byk sgt B1 (anjing) dan B2(khinzir) panggang..So ble nk beli mknn make sure kedai tu halal dan bebas sume la kan?

Jam 9mlm, tiba di hotel….Bersihkan diri dan zzzzzzzzzzzzzzzz…..Rehatkan diri utk esoknyer pulak!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: