My Business Travel Log To GuangZhou – Day 1

Published July 17, 2012 by Qiss FendiYana

11th July 2012 (Day 1)

Hahaha…X sempat nk melepaskan lelah di rumah, just about half day from my trip to Medan, dah nk kena packing untuk ke Guangzhou, Tanah Besar China.

Teringat time dok belajar subjek Sejarah dedulu, mmg admire gle dgn Tanah Besar China ni with best wishes to visit the country one day…Tetambah plak aku mmg minat gle layan citer Cina/Hong Kong kt TV2..Skg dah pun still layan…hehehehe

Since this trip aku pegi sesorg aje tanpa kehadiran hubby and my luvely cutie princess, Aisyah rasanya mungkin the excitement tu sedikit berkurang kot….lagipun ni first time ever aku berpisah dgn Aisyah…Mesti windu gle kan????? Sesaper pernah tinggal anak seketika mesti punya perasaan yg sama dgn aku skg…Berbelah bahagi!!!!

Jam 5 pagi aku berangkat ke KLIA… Kami diarahkan untuk berada di KLIA before 6.30 am….Almaklumla trip ni beramai2…Mmg pasti sgt ada yg x tepati masa dan agak susah nk manage org yg ramai tetambah kt Airport plak…Lambat tinggal aje!!!!

Sementara menanti boarding time tu, ape lagi pose muke subuh…hahahaha….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilin my Officemate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pepagi cenggini sesuaiiiii sgt pekena McD Bekpes kan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nk jugak letak gambar Ilin MKN dgn sopannya…..hehehe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sesambil tu kita snap tix reramai…hehehehe…great idea….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This is MINE!!!

 

Dah lepas mkn, masa utk boarding…..yg pasti nk snap gambar aircraft and team jugak…utk kenangan….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My Team, Bus L

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Official Pic of Bus L by CDM Salha….

 

Actually travel time from KLIA to Guangzhou takes almost 4 hrs….Lama la jugak…Aku naik flgiht g Medan tuh 45 minit aje…dah lenguh kaki dok x bergerak drp sit….Tp aku mmg sure sgt Aisyah, my little princess will love it..Dia mmg suka naik Aeroplane….hahahahaa

Pengalaman naik MAS mmg best…sbb dpt mkn….we all nyer flight jam 9.30 am…..baru nk sambung tido dah dtg pelbagai mknn and minuman yg diserve oleh flight attendant yg cantik wawei…..mmg stewardess sume cantik2 baik MAS or Ais Asia….. Jom layan gediks dlm aircraft ni….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekitar jam 1.30pm kami tiba di Airport Baiyun…..Bergambar lagi…Penat seh!!!! Whatever, janji PUAS!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Our Tour Guide terus bawa kitaorg naik Bus – L then terus pegi shopping…Damn!!! I need rest….

Tp excited punyer pasal pegi la jugak bershopping sakan tuh…Lagipun aku nyer mood shopping belum habis lagi…hahaha

Kitaorg menuju ke Leather Market…yang aku perasan satu benda kt China ni, Diaorg suka letak satu kelompok mall atau kedai utk satu jenis barang…Susah nk jumpe satu mall ada jual mcm2 item spt Malaysia…If kita nk brgn IT then kita kena pegi mall lain plak…

Kat sini sempat la aku cekup 4 handbags…hahahaha..Habis jugak RMB1,000 bersamaan RM500…peace!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lebih kurang jam 3pm kitaorg yg tgh kebulur ni terus dibawa ke restoran Halal di sana..Ape ke namanya ku pun x ingat…yg pasti mknn bole la telan..hahaha..maklum la tekak melayu mana bole nk telan mknn pelik2 ni…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antara tarikan yg ada di restoran ni…Mesti pernah tgk kan?

Dah kenyang melantak, kami dibawa  ke satu tpt yang dipanggil Shan Xiu Jiu Pedestrian Street….Kat sini byk gle jual baju2 cam K-POP selalu dok bergaya bagai tuh..Murah2 aje…Tp kena pandai2 tawar harga…kalau x akan jadi mahal compare to harga kt Mesia……Aku x berapa minat K-POP so beli baju yg aku rasa sesuai dgn aku aje..then cari T-shirt utk hubby….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dah penat bershopping, lebih kurang kul 10mlm kami di bawa ke Hotel…tempat kami beristirehat….HOTEL ROSEDALE….

 

 

 

 

 

 

 

 

Tp harus diingat, since kita berada kt tempat org so kena perhati waktu solat ye!

Subuh seawal jam 5pg….

Zohor- around 12tghr

Asar – Kul 4 lebih skit

Maghrib -6.10pm

Isyak -Jam 7mlm lebih skit

Siang lebih panjang berbanding mlm di sana….Suhu persekitaran adalah panas sekitar 30-36 darjah celcius sekarang…So sila bawa payung or cap….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: