LRT oh LRT!!!

Published July 19, 2012 by Qiss FendiYana

19th July 2012

Ingat lagi masa start tinggal kt KL….Sewa rumah kat Vista Angkasa…Pepagi g keje naik LRT..Kuar dating pun naik LRT…G lepak dgn kengkawan pun naik lrt…Pendek kata asal nk bergerak je maka lrt la jadi drebar yang setia kepada aku ni….Juga kepada seluruh penduduk di Lembah Klang ni…

Kalau naik aje lrt, aku mesti cari port best aku….betul2 sebelah pintu sbb bole sandarkan badan kt tepi tpt duduk tu…Aku suke port ni sbb aku rasa port ni mmg strategik…mmg la kena berdiri tp aku rasa x byk susahkan org….dan aku pun x susah terutama time org kelaur masuk lrt…

Ble dlm lrt aje mesti akan tgk sign ” TEMPAT DUDUK KEUTAMAN KEPADA” org hamil, sakit, OKU, lansia (lanjut usia/warga emas/org tua) dan seangkatannya… tp dah jadi jadi kebiasaan tpt2 yg dikhaskan itu sellaunyer dipenuhi oleh ORG YANG BERUPAYA….hehehe.. Actually dah jadi satu KEBIASAAN org malaysia suke berebut2 naik lrt semata2 nk rebut tpt duduk….aku pun berebut jugak tp berebut tpt favourite aku la….

Ble aku dah kawin dan pregnant, masuk aje lrt, aku perhatikan byk mata2 pandang sana sini, nk tgk kot2 sape la yg macho nk bg tpt duduk masing…tp msg2 sibuk secure tpt sendiri…last2 aku jugak yg kena berdiri….itu BIASA!!!

Ble aku dah ada anak kecil, situasi tetap sama….masuk lrt, semua tgk aje..then buat tido…ada jugak yg terus on MP3/MP4 terhangguk2 dgn earphone yg konon K-POP habis tuh….layan habis la tu!!!!

Sedikit pun tidak ada sifat prihatin dan perikemanusiaan tu…

Nak kata x der kesedaran, rasanya dah macam2 usaha dilaksanakan kerajaan samada melalui radio, tv dan lain2 media massa, tp keadaan tetap sama….sbb sikap masing2 belum berubah..Kesedaran sivik masih di tahap rendah….

Dan aku rasa, semua yang ditulis di sini, telahpun dirasai oleh semua orang baik tua atau muda….Kita dah biasa PEKAKKAN TELINGA BUTAKAN PANDANGAN kerana kepentingan sendiri….Actually what goes around comes aorund….

Esok kita akan tua, pasti merasa yg sama Esok kita akan pregnant, pasti merasa jugak Esok kita yang beranak kecil, rasailah macam mana risaunya keselamatan si kecil Esok kita akan bersaudara, rupenya saudara kita pun terkena yang sama Esok kita akan kahwin, isteri kita pulak yang merasa…Sakitnye hati! Esok kita akan bergelar ayah, geramnye ble si kecil bergayut di kaki kita kerna takut terjatuh akibat inersia lrt berhenti Mungkin hari ini juga sekarang….

Aku rasa satu cara yang boleh difikirkan bersama adalah dgn menyediakan tren tanpa sit…Sit hanya disediakan untuk golongan khas sahaja…Sit hanya boleh digunakan setelah diaktifkan dgn menggunakan swipe card etc…Sediakan SWIPE CARD untuk kemudahan mereka….Jadi, sila ambil perhatian RAPID KL SDn BHD!!!!

Bayar harga ticket sama aje…tp service berbeza…Apakah?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: