My New Kitchen Cabinet

Published December 26, 2012 by Qiss FendiYana

17 December 2012

Entry kali ni agak lambat la…huhuhu…kerana diriku sekarang kekurangan masa untuk bertenet bagai….

Me and Hubby takes about one weeks to settle out this Kitchen Cabinet starting from measuring, designing, quotationing and last but not least, implementing….Ni kira our 1st time la nk mengunjungi kedai2 kitchen cabinet…sure byk yg akn we all belajar nnt….hehehe

Memula kitaorg sibuk dok survey kt tenet design yg mcm mana best dan suit with our kitchen tuh….nak kat aumah kitaorg besar, mmg kecik la kan? nk kata kecik tuh, i am totally disagree sbb luasnyer bole tahan….hehehe…saje x nk ngaku umah kecik..lalalalala…

Then we all try survey kt kedai2 kitchen kabinet area Puchong…antara yg sempat kami lawat adalah Kitchen Kabinet kt IOI Mall tuh (yg ada banner and offer RM2500 tuh)…kedai kt Puchong Utama (near to Domino Pizza)..then kitaorg g CLS Kitchen Cabinet kat Avenue @ Puchong (near to House of Lighting) and last sekali kt Chan Kitchen Cabinet at Avenue @ Puchong…..Dah dapat 4 quotations with various of price offered…gle tertawan dgn design yg dioffer and harga ada yg best dan meet budget, ada yg design cantik tp harga Mak Oiii…Ada yg biasa2 sajer tp so-so la…aku x suka…..hahahaha

Akunyer design bentuk L, aku nak size 10×5, material x kisah sgt…ikut suggestion drp designer..sbb aku x mahir bab2 material ni….then mesti ada dish rack….no relocation okey!

Ni antara info yg aku sempat catch up drp kedai2 kunjungan itew:

1- Kedai yg kt Puchong Utama tuh, aku survey design L, size 8×4 (package price -Rm4000) x der brg free okey….kalau customize lagi la mahal kot….sbb satu kaki charge RM170….if mintk designer dtg ukur, kena bayar deposit 10% dulu yer…maknanya kompem beli br g ukur….Delivery 2 Weeks…

2- Kedai kt IOI Mall plak…aku g tgk utk same design and size, dia offer RM2600 with free hob, hood and tab…package okey….but if you dah nk customize kena charge lain…then aku bgtau la aku nyer keinginan…dia ckp roughly dlm RM3000+++…agak menarik…lalala…esok jugak dia dtg ukur..FOC! Deliver 3 Days.. No Deposit okey..Tertarik x???? SURE Lor!!!

3- Kedai CLS plak, mak aii punyer susah nk entertaint customer Melayu..Layan Cha Ya Nun Aliff ajer…..menyampah aku..drp nk beli terus jd so-so…..2 kali aku buat appointment br dpt jumpe salesman, tuh belum lg Designer… If amik Package RM4500…tp customize utk 10×5 aku tuh, dia bg RM9500….terus aku reject…mahal nk K.O! Dah la delivery 3 Weeks… Deposit RM300…Not Refundable…..

4- Kedai Chan plak, aku enjoy dan hampir tertawan..siap bayar deposit terus RM100 after tgk dia dgn mahirnyer scatch design dapur aku tuh….dia kira budget dlm RM4200…yg nih pun x der barang free…sume kena bayar…Lepas jer bayar deposit terus dia g ukur kt umah then dok ckp kt aku, kena relocate paip la (charge RM320), power point nk kena tukar la(charge RM300)….pastu nk kena pendekkan size cabinet tuh sbb nk suit dgn ketinggian aku yg rendah ni..hahaha…aku dah malas nk dgr then aku ckp tgu next call from me lor….

Leaps jer Kedai yg kt IOI Mall tuh dgt tgk umah, measure everything, dia offer RM3100, free penyidai pinggan..tp sinki beli sendiri (RM95)…minah tuh skp better beli sendiri sbb lg murah…beli dgn company mahal, RM490…gle ko…size sama, kedalaman sama, lebar sama….gle aku!!!! ape lagi, HARUS la buat dia dia…lalala…So, ni la KITCHEN CABINET aku yg dah siap itew….after 3 days tau!!! Great!!

 

Design

 

 

 

 

Kit1

 

 

 

 

Kit2

8 comments on “My New Kitchen Cabinet

  • uishhh…menci kalo dpt yang tak nak layan melayu..ni baru nak g cari..dah pernah dpt 3 quotation dh pon…tp pasni br nak serius..kalo tak layan nnt sbb lain kulit..huh..memang gerenti reject🙂

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: