Kala hujan mencurah

Published April 26, 2013 by Qiss FendiYana

Di pagi yg hening, dengan penuh semangat aku melangkah kaki ke tempat kerja ditemani suami tercinta…hehehe…

Saje jer berpuitis skit…pui..hehehe

Nk dijadikan citer dan sekadar peringatan di kala lupe…. Walaupun kehidupan kami sekeluarga semakin hari semakin senang, tapi harus diingat sebelum terlupa, masih ada insan yang kurang bernasib baik seperti kita kan??? Jadi apa salahnya sekali sekala mengingati mereka…

Walaupun kami memiliki tempat berteduh yang selesa, harus diingat masih ramai lagi yg berteduh di bawah jambatan dan sebagainya..aku pernah menyaksikan bermacam ragam manusia yg hidup di kota raya ini…ada yang senang smp lupe langit di junjung…x pernah insafi diri untuk menunduk ke bumi barang sejenak…ada yang susah sampai tersungkur ke bumi… Ntah bile akan bangun lagi, hanya Allah yg tahu…

Walaupun kami memiliki kereta mewah sebagai simbolik kepada kesenangan seseorang, tapi perlu diingat masih ada lagi yang hanya berjalan kaki…mungkin kerana menaiki kenderaan awam atau sememangnya hanya memilki bas bernombor 11 saje…seharusnya kita yang senang ini, setidaknya bersimpatilah pada mereka terutama di kala hujan membasahi bumi Allah ini….

20130426-210217.jpg

Sekiranya melalui jalan berlopak dan kawasan air bertakung dan seakannya, seharusnya kita yg berkereta, berbumbung ni bertimbang rasalah pada yang kurang berupaya….usahlah meranduk air yg dalam dengan lajunya. Dikhuatiri adanya insan yg tengah berpayung berjalan kaki dan menunggang motosikal dan sebagainya yang mungkin terkena percikan hasil angkuhan kita yang berkereta ini….

20130426-204616.jpg

Kan dah basah lenjun kawan kita sorang ni!!!

20130426-210358.jpg

Beginilah gayanya penunggang motosikal ble hujan…tetap basah walaupun berbaju hujan…hehehe

Keperihatinan seharusnya dipupuk sedalamnya…

Kenapa aku memperkatakan isu sebegini kerana…i was there, in the same situation….how rude our people now??? They can’t even think of others.. Just think of themselves….

20130426-204846.jpg

Dah banyak pesanan yang dititipkan namun hanya tinggal pesanan… Tiada siapa pernah peduli…

Tapi pada aku, mmg SORRY to say la ek…. Don’t mess with me…nasib engkau la Labu kalau dah terkena kat aku, mmg cari pasal la namanya…. Last Wednesday, mmg we all kejar Storm WXK 7115 sampai cirit….sape suh engkau randuk banjir kt Jalan Bangsar, betul2 depan TNB sampai basah lenjun we all ni…..mmg we all kejar and maki habis2an la….terdiam Cina tuh x terkata ape… Dah dia pun tau dia buat salah, ada berani nak defend…. Saje cari pasal la kan??? Mentang2 kita ni naik motosikal aje, yg dia naik storm bole randuk air tinggi, kete lain bole beratur aje amik turn untuk elak kena lalu air banjir…tetiba dia dgn perasannye bole redah macam tuh aje…kesian kat aku and hubby juga abg2 DBKL yg tengah dok pam air banjir tuh utk alirkan air ke dalam longkang…nampak tak yg Cina ni mmg buta SIVIK….mmg aku anti dgn bangsanya yg suka buat ONAR…kalau kt jalan raya, dialah samseng potong line…

Sabar aje la dgn manusia macam ni.. Rasanya kat sekolah Cina tuh mmg x der pelajaran SIVIK kot…kalu ada pun setakat silibus aje tapi tak pernah tekankan isu2 macam ni…. Apepun si Ah Choi tuh aku dah SOUND cukup2 dah….geram punyer pasal…kan dah xpasal2 aku masuk ofis dgn baju kotor air longkang tuh…mmg satu hari dok kt work station, sume meeting cancelled…x sanggup nk jumpe supplier dgn bau semacam tuh…sembur perfume bebanyak pun bukan boleh hilang sume bau itew….

Apepun PEACE NO WAR….

20130426-210144.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: