Colek for Barisan Nasional

Published May 1, 2013 by Qiss FendiYana

Salam Readers,

Tengahari tadi, abang posmen tersilap hantar surat rumah sebelah ke rumah ambe….actually umah sebelah tuh mmg dah kosong selama almost 3 years… Every time ada surat untuk rumah tu aje, mesti abang posmen titip ke rumah ambe ni… Selalunyer mmg ambe tersilap bukak sbb ingatkan surat utk ambe ni..mcm la glemer sgt kan??? Bukak punyer bukak tup tup surat utk jiran rupenyer… Content surat pun menarik minat untuk ditengok la kan…tetambah musim2 pru ni.. Ada pulak logo roket, mata dan bulan….mmg sah la surat drp pakatan rakyat ( pakatan harapan rakyat) la sangat…

20130501-224339.jpg

Antara kandungan amanat PR untuk penyokongnye….

Tapi yang x bestnyer bile baca attachment yg mengandungi manifesto dan hasutan yang kurang membina kepada parti yg bertanding… Dlm amanat poyo ajer bercakap pasal racist BN tapi hakikatnya PR dengan nyata telah menghantar surat berbaur racist kepada bangsa2 tertentu dgn tujuan tertentu… Sekiranya ADIL yang di perjuangkan, seharusnya adillah anda dalam berparti…sekiranya parti yg anda contest mengamalkan yg sebaliknya seharusnya anda ajar mereka dgn cara yg betuk yakni mengamalkan politik bersih…. Dengan ini mereka sendiri akan malu dgn tatacara mereka dalam berpolitik.

Pada pandangan peribadi ambe, sekiranya kita memperjuangkan hak yg betul seharusnya kita mengamalkan yang batil, maka dgn ini yg salah akan sedar kesalahan mereka melalui pengamalan dan taacara yang kita amalkan… Tetapi hari ini, masing2 mempertahankan hak yang belum pasti kebenarannya…. Whatever la… Janji hari2 tetap cerah dan ceria seperti biasa… Tapi macam mana nak pastikan ambe dapat yg ambe harapkan ni… Hanya dengan pemerintahan yang cemerlang saje kan???

Cer tgk ape yg cuba disampaikan oleh parti yang mengaku mereka di pihak yg benar…

20130501-225714.jpg

Betul ke BN sekat org yg nk g mengundi??? Confirm ke org yg nk g mengundi tu akan pangkah PR??? Possibilities are every where.. It could be BN and It could be PR…. Confirm ke PR x sekat org BN keluar mengundi…. Ambe siap kena sepai dgn bos sendiri yg suh pangkah PR…. Ape cer???

Cer tgk minyak2 yg disimbah ke atas api racist yg mmg membara… Dah kalau disimbah minyak sah2 la mmg semarak menyala la api racist tu kan??? Cer amik pendekatan lain yg bole bukak mata rakyat… Cer guna cara halus lagi lembut tp berhasil…. Bak kata pepatah, tarik rambut dari tepung, tanpa biarkan tepung bersepah…bole gitu???

20130501-230239.jpg

Kalau ya pun hakikat ini berlaku, cuba jgn rosakkan sistem perkauman majmuk yg ada sekarang….

Ni antara manifesto yg PR dok canang…ambe malas nk layan…..Sbb dah tau ape yg akan berlaku nnt… Entah betul entah tidak…lagipun PR sendiri dah kata yg manifesto tu bukan janji… So jgn dok berharap sgtlah sume tuh bole berUBAH….yg berubah hanya pemerintah…tp yg lain could be better or could be worst… Kita kena tau jugak BUKAN Malaysia yg control everything in this world… Kena tau siapa yg kontrol kuasa dunia, terutamanya minyak, gas ali, dan segala macam bahan lagi la kan…nk gula kita import, nk beras kita import, tuh baru citer bab makanan asasi… Belum lagi bahan untuk keperluan…fikir2kan…

20130501-230746.jpg

20130501-230805.jpg

Ambe suke baca manifesto PR…saje suka2…. Saper x seronok harga kete murah….byk saving….saper x suka harga minyak turun…..bole jalan jauh lagi kan…. Saper x suka tarif letrik rendah…bole perabih current byk lagi kan, pasang aircond bebyk dan menggalakkan global warming…tp kesian pulak t bonus TNB rendah, gaji pun x naik2…. Susah pulak ambe sbb hubby ambe org TNB…nak turunkan bil2 lain…kot2 terkena bil TM, kang x pasal pulak within 5 years ni ambe x dapat bonus and gaji x naik…haru pulak ambe ni…. Bercelaru kehidupan ambe sekeluarga…begitu jugak dgn anda di luar sana…. Kan??

Sepanjang ambe dok KL Selangor ni, dah byk yg ambe rasa….ada best dan ada yg x best…. Tp yg pasti kehidupan di bandar selesa walaupun semakin hari taraf hidup makin tinggi… Kalau nk compare dgn kehidupan kt kampung ambe di Kelate, mmg seronok dok kampung la…sume murah tp untuk org yg keje makan gaji mcm ambe mmg untung la, sbb gaji dpt sama mcm org kt bandar tp taraf hidup kt kampung rendah…mmg bole jd OKB- Orang Kaya Baru…tp kalu dok KL, jadi la Orang Kurang Belanja….huhuhu…. Tp kalau nk compare dgn adik2 ambe yg keje kampung aje tuh mmg sedey tgk mereka…dpt gaji RM30 sehari…keje seminggu 5 hari…kekadang boleh keje, kekadang x bole keje atas sbb tertentu…so pendapatan mereka teramatlah sedikit… Mmg sesuai sgt la dok kg, tp cukup utk mkn sendiri2 saje… Ble keje kt bandar, dpt gaji sekitar RM1200 setakat mana sangatlah kan??? Cukup makan sendiri2 jugak… So x der bezanya keje kt kg or bandar…

Ble PR janji nk bg gaji minimum RM4000, tuh kira untung sgt la…sbb gaji minimum exec TM baru RM3500.. Tuh pun kena amik degree bagai and nk lepas interview pun rasa nk menangis…x tau la GLC lain cam ner plak kan??? Sekiranya sume bole dilaksanakan seperti yg dijanjikan confirm utk 50 tahun akan datang kami org BN bole bg mandat…tapi kalau setakat janji2 manis di bibir mulut dan pelaksanaan hanya Ke Laut baik lupekan saje PR ni….kalau nk menang biar bole challenge pemerintahan BN…takut jadi upside down aje…. Time tuh mmg tinggal mata putih ajer la….kan???

Hope org melayu terutamanya renung sedalamnya apa yg kita dok bahaskan sekarang ni… Kalau diperhatikan kat mana2 portal dan media sosial hanya org MELAYU aje yg dok gebang x hingat….bangsa lain tu so- so aje….ker mmg begitu yg diharapakn oleh mereka… Ambe syg org kita….penat2 kita fight utk Tanah Melayu dulu, skg nk gadai cam tuh ajer kt mereka…

Apepun, PEACE NO WAR!!!!

ONE VOTE for BN!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: