Travelog To Pulau Langkawi – Part 1

Published May 6, 2013 by Qiss FendiYana

Hi All,

First part of our travelog!

5 May 2013

1.30 pm

Bertolak from Puchong to LRT Kerinchi. Kami bercadang nk naik LRT aje since nak naik Sky Bus from KL Sentral…hehehe.. Apepun we all bole park at Menara TM aje since i am TM staff..lol

2.00 pm

Parked at Menara TM and departed to KL Sentral.. Planned bergerak awal sbb nk elak jam since that day 13th Election Day… Sure jalan busy… Tapi jalan mmg clear… Tetambah our bus lalu MEX Highway, lagi la lengang….

3.15 pm

Arrived at LCCT, kalau tengok kat jam, mmg lama lagi la nk naik flight… Si kecik Aisyah pulak dok sibuk dgn aeroplanenyer…takut kena tinggal…hahahaha… Solat and makan at KFC, x sangka pulak KFC kt sini bole topup air…lol….and harga mknn pulak double.. Biasanya we all cekik kt McD ajer…harga maintain as kt KL…..

6.15 pm

Check in and dah nk masuk ke pintu gate… Lagi haru sbb kt sini lg la si kecik tuh dpt tgk flight yg kuar masuk…lagi la bising takut flight tinggalkan dia…hehehehe

6.55 pm

Flight berlepas safely….

7.55 pm

We arrieved at Langkawi Airport, tgu brother kete sewa smp then terus chow nk cari mkn and check in hotel… Dah x sanggup dgn busuk2 dan badan melekit….belengas…. Bole pulak lupe nk print out peta nk g Bella Vista…. Guna navigator pulak via Samsung phone… Dgn cik abg 24 hrs dok ber”whatsup” lagi la bateri kong…gedik pulak nk pakai navi cari hotel… Mmg saje cari pasal la kan…tgh dok drive tup2 hp off, terus mengamuk la cik abg tuh… And we all x tau ada dua pulak Bella Vista… Nasib baik x tersalah hotel… Kalau x mmg lagi mengamuk pak cik tu…Sbb dia paling x suka sesat… Ambe ok ajer…sesat tuh perkara biasa…

9.45 pm

Checked in hotel…. Mandi then tido…. Dah x larat nk tgu keputusan PRU13 yg confirm kul 2 pagi belum selesai.. Tinggal cik abg ajer yg masih setia menanti.. ambe dah menang dah, dalam mimpi….hehehe.. Aper susah tgu berita pagi esok ajer la… Keputusan mmg agak x terkini la at least tahu jugak news kan… Ahaks… Am hating waiting for things which we shall know it in future..it is matters of time only..for me!

6 May 2013

8.00 am

Breakfast time.. Tapi ini insan belum mau bangun lagi since semalam they all stayed up…for what? Ya, u all knows right?

20130506-165039.jpg

Rate here for deluxe room is RM159 termasuk breakfast… Bilik pun not bad la… Sesuai sgt utk yg aktif berjalan cam we all ni, blk bilik utk tido aje… If you are in honeymoon, pls reserve a better room… If not mistaken, they offer good rate for honeymoon pachage..

10.00 am

Masa utk berjimba.. First place was Makam Mahsuri, mmg dah tau citer Mahsuri.. Ambe suke citer rakyat..so ambe gunakan peluang yg ada ni , mmg syok gle… Tetambah ambe suke sejarah walaupun subjek tu ambe x score pun.

Yuran masuk ke sini adalah,

Dewasa – RM7
Kanak2 bawah 4 tahun – FOC

20130506-170629.jpg

Pintu masuk..

20130506-165301.jpg

Sedikit sinopsis utk tatapan….

20130506-165334.jpg

Makam Mahsuri…

20130506-165422.jpg

Wajah waris terakhir of Mahsuri

20130506-165459.jpg

At photo shop…saje snap Ana Rafali…Hehehe

20130506-165549.jpg

Rehat jap, Daddy penat..

20130506-165737.jpg

Berangan jadi keturunan Mahsuri jap… My name is Wan a.k.a Aisyah

20130506-165909.jpg

Me in “gemuk face”…

20130506-170022.jpg

Dah lama x nmpk pokok ini…pokok pinang

20130506-170101.jpg

We are going to this house…

20130506-170142.jpg

But, opps! They have moved out..

20130506-170241.jpg

See! There is nothing in the house… Let’s visit others..

20130506-170757.jpg

Then we all visit Telaga Mahsuri. Siap jual lagi air telaga yg ditapis..huhuhu

20130506-170920.jpg

Air agak dalam, kalau jatuh confirm bole naik semula..ahaks..

20130506-171022.jpg

Our pose at perigi… Kat backview tu adalah sawah… But it not Sawah Terbakar.. That one at Padang Mat Sirat…

20130506-171145.jpg

Jgn tersalah pulak.. Ni petak sawah biasa jerk…

20130506-171226.jpg

Final shot at Makam Mahsuri… Then we planned to go to Lang Square…Joms!

2.00 pm

We were at Lang Square…huh, agak keciwa sbb x der pape pun kt sini selain tugu besar ni…

20130506-171352.jpg

See, no one here!

20130506-171428.jpg

Enjoying the scenery….

20130506-171455.jpg

20130506-171518.jpg

20130506-171536.jpg

20130506-171554.jpg

Our poses at Lang Square…layan ajer la…

Yg pasti sepanjang kami kt sana, sekoq helang pun x dok melintas.. Adakah sume sedang berehat or mmg dah x de? Huhuhu

3.00 pm

We all then gerak ke Pantai Kok nk naik kabel car…gue takut…

Kat sini, yuran utk naik cable car adalah,

Dewasa – RM15
Kanak2 atas 2 tahun – RM10

Tp make sure kena tunjuk MyKad, kalau x sila bayar harga double okey!

20130506-171740.jpg

20130506-171804.jpg

Aisyah kesejukan…

20130506-171836.jpg

Kabus tebal… X bole naik jambatan gantung…

20130506-171926.jpg

Sama2 sejuk and takut nak turun semula… Sabor je la…

4.00 pm

Kami nk g tgk beras terbakar…. Ble dah sampai, mmg terbakar la hati ambe.. Same like that beras terbakar.. Hangus rentung!

Nasib baik kt situ tpt shopping, jadi sejuk la semula hati ini…lalala… Pompuan mmg x bole lari drp shopping kan?

4.30 pm

Balik ke hotel… Dah penat utk hari ni…

Malam nnt nk g belasah ikan bakar… Tguuuuuu….

p/s:

My Recommendation and rating utk visit la at Langkawi,

1- Makam Mahsuri : 7/10 (Good for people who love read and history, it is more or less like museum.. Hehehe)

2- Lang Square : 7/10 (Nice scenery and souvenier stuff)

3- Cable Car : 7/10 (Good for eye viewing and adventures tspi jambatan gantung tutup pulak.. Tgh renovate katanyer. But u may try duck boating and many more there)

4- Beras Terbakar : 1/10 (Continues from Makam Mahsuri Legend. I thought there must be another musem there but it is only a small portion of somebody’s yard.. Malu siot nak masuk tgk… Sepatutnyer buat la former skit…)

Okey, chao dulu… Will continue soon…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: