Neighbourhood

Published May 15, 2013 by Qiss FendiYana

Rasa cam x best ada jiran yg bukan macam jiran…. Yg pasti ambe ada problem dgn jiran kat umah and ofis… Ker ambe yg bermasalah?

Jiran di rumah:

Dah nama lagi berumah di taman perumahan mmg x bole lari drp ada jiran kiri dan kanan.. So kita yg pilih kejiranan mcm tuh kena lah pandai hidup berjiran… Kalau tak, sila cari tempat lain yg lebih sesuai dgn jiwa kita, idak gitu?

Yg ambe geram, ada jiran tapi menyakitkan hati… Jenis x perihatin dan peka…Pekak memanjang! Meh ambe bg situasi yg biasa berlaku:

1- Sekiranya jiran sidai baju di ampaian, dan hujan turun apa salahnya kita panggil jiran bgtau pasal hujan yg turun tu.. Kot2 la jiran tertidur dan sebagainya. Sekiranya jiran tiada di rumah, pepandai la kan… If baik sgt, panjat la tembok pagar tu… If segan kot2 org tuduh kta nk pedajal umah jiran, baik tgk aje… Then bile jiran blk bgtau la kia x sempat nk tolong angkat jemurannya… Nmpk cam perihatin tp …..

2- If jiran tumpang jemur baju kt pagar yg kita share tu, jgn la dengki sgt sampai sengaja sembur air kt kete kuat2 dgn tujuan utk basahkan jemurannya… Sengaja siram pokok bunga kuat2 nk bagi jemuran basah etc…. Ingat! Kita berkongsi pagar… Pagar aku pagar kau jugak!

3- Sekiranya ada keraian, jemputlah datang dan jangan memilih bulu okey! Bila panggil tahlil, kau x datang, tapi birthday party bole pulak datang.. And datang hanya rumah jiran yg best friend jer, yg lain ko bo layan!

4- Buanglah sampah dalam tong sampah sendiri. Sekiranya nk masukkan dalam tong sampah jiran, pastikan buang dgn betul.. Maksudnya masukkan sampah di dlm tong sampah, bukan tepi tong sampah! Dapat pulak jiran cam ambe yg mmg x suke tgk sampah melepak depan umah ni! Geram!

5- Dah suke berkebun tuh, sila pastikan daun2 pokok tanaman kita tuh dibersihkan. Jangan dibiarkan bersepah ke halaman jiran… Penat2 kita sapu bersih halaman umah, eh bole pulak daun pokok bunga dia dibiarkan melata kat umah org. Tapi bile pucuk pokok bunga kita termasuk sikit kat celah pagar dia, nah amik kau! Dipotongnye terus sedahan….. Mmg sakit hati!

6- Suka membela binatang peliharaan? Sila pastikan jiran x merungut yer! Ni idak, nk balik kg biarkan kucing mati kelaparan dalam sangkar. At least pesan la kat kita jiran sebelah ni tolong tgk2kan… Last2 kita pulak nk kena tahan bau bangkai kering dan berulat sampai la dia yg blk…nasib baik blk jugak ke rumah tu, kalau x alamatnye kena la g bersihkan sendiri… Ni belum berak kencing lagi!

7- Pasang lampu depan umah, kononnye nk bagi cerah la jalan utk kesenangan bersama… Sekiranya kita dah berniat utk buat kebaikan then jgn harapkan org lain do the same…. Then dengki! Paling x bole blah bile ambe balik mlm2, asalnyer dia bukak lampu luar tu, tp ble dgr aje ambe nk bukak pintu pagar tang tu jugak dia lights off… Mmg saje nk sakitkan hati… Suke lights off depan2 mata kami… X heran pun, rumah ambe pun ada lampu jugak… X perlukan letrik korang pun! Ayat sakit hati ni!

Dan banyak lagi…

Jiran di ofis:

Ni fenomena biasa jugak, dah nama ofis, kena pakai amenities provided by company… Sume barang kena share la… Bukan harta ko pun… Unless ko wat kuar duit sendiri beli brg2 tu then fair…

1- Kongsi bakul sampah… Bole pulak simpah bakul sampah SHARING tuh kt bawah meja sendiri.. Ko ingat aku nk g buang sampah celah kangkang kau ke? Fikir skit!

2- Nescafe 3 in 1 dan biskut kering… Ni barang personal… Jgn sesuka hati kau lalu jer depan meja then nampak benda alah ni, bole plak kau pau then buat breakfast or tea break kau…. Tiap2 hari plak tu! Nk kena sembur?

3- Tisu kotak… Ni satu hal… Dah nama barang personal sila la sediakan sendiri.. Dah tau kita ni kaki tisu, patutnyer pakai otak pegi beli sekotak okey! Gaji sama banyak tp dok mengepau aje kejenyer…. Dah dapat gaji g la shopping brg2 keperluan kt TESCO… Okey!

4- Stationary… Yg ni best… Ada items yg company bagi ada yg beli sendiri… If pinjam stationary org sila pulangkan…. Ambe lagi hangin sbb ambe beli sume sendiri, sampai file tebal pun beli sendiri sbb ble mintak dgn admin, byk cekadak mcm dia yg bayar sume… Padahal dia jaga akaun ajer, dia pun siap guna pakai utk anak2 sekolah kt umah tuh! Ambe malas nk gaduh ambe beli sendiri… Puas hati!

5- Songlap pinggan mangkuk, sudu, garfu, cawan dan segala mcam.. Ni biasa… Sbb malas nk bawa dr rumah.. Yg aku bawa ni, rajin sangatlah?

Tuh sume alasan utk kepentingan sendiri… X pernah nk fikirkan orang lain… Janji bahagia….kan?

Pendek kata, ambe x suke! Kan best kalau dapat jiran yg sekepala dgn kita… Br tenang!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: