Bisness

All posts in the Bisness category

My Business Travel Log To Guangzhou – Day 4

Published July 17, 2012 by Qiss FendiYana

14th July 2012 (Day 4)

Last Day in Guangzhou….

Cam biasa morning call at 8.00 am…Breakfast untuk terakhir kalinya di Guangzhou….

Then jejalan sekitar hotel…Sebelum meninggalkan Guangzhou ayng indah ni….

Barang pun dah pack and ready to fly to Malaysia…Rindu gle dgn Malaysia….Rindu gle dgn Aisyah and Hubby….Jugak NASI!!!!!!!!

Jam 11am kitaorg dah bertolak ke Airport Baiyun…. Hope this trip will be my first ever visiting China…Mmg nk dtg lagi kalau ada rezeki…Insya Allah….

Pengalaman yang aku dpt drp trip kali byk sgt…Selain dpt kenal negara orang, culture org, aku dapat baut kesimpulan yg memang benar sekali pepatah, HUJAN EMAS DI NEGARA ORANG, HUJAN BATU DI NEGARA SENDIRI, LEBIH BAIK DI NEGARA SENDIRI LA!!!!!!

X dapat bayangkan macam mana teman2 yang berada di luar negara survive for many years staying there…Mesti rindu gle dgn tpt sendiri kan???? Moga kalian tabah dan dapat kembali menghirup udara yang segar di Malaysia….

Paling sebak ble captain ckp” WELCOME TO MALAYSIA, TRULY ASIA”…. Mmg truly Malaysia la…

Insya Allah kami sekeluarga merancang untuk terbang lagi….Jejalan aje…X nk menetap di luar sana… X sanggup rasanya….

Apepun, SELAMAT TINGGAL GUANGZHOU……See you in other trip with Allah willing…. Mmmmuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhh

 

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

My Business Travel Log To Guangzhou – Day 2

Published July 17, 2012 by Qiss FendiYana

12th July 2012 (Day 2)

Badan lenguh2…..Argghhhh…Cam ne n????

Ni kena snap time geliat…hohoho..

 

 

 

 

 

 

 

 

Morning call around 7.30am….Breakfast time…Breakfast Menu at Rosedale Hotel not that bad…Kena la dgn jiwaku ini….Dengan penuh perasaan aku mkn bg kenyang…Karang nk burn kalori kan?

After breakfast , we all ke more or less like taman yg ada background cantik gle…Namanya x ingat…t nk kena check ape ke namanya….Bergambar bersama Bus L with theme- Blue…. Actually our color code for the trip are:

Day 1- Green as we are GLG (GREEN Leadership Group)

Day 2- Blue

Day 3- Yellow

Day4- Pink

Kat sini we all siap bershooting bagai artist la kan..Poyos!!!! The best part is ada org Cina record our gila2 scene ni…Come!

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Tghr cam biasa g mkn…lunch seperti biasa…Mknn yg almost the same….Just being vege!!!

Perut dah kenyang, not it show time…Ape lagi, Shopping lagi….This time kita pergi ke mall to shop branded hangbag…..Mmg happening la kt Mall ni….We all having a coffee breakat Starbuck, chillax there and have a make up shopping….Preparation for the Gala Dinner….hahaha..It GREEN Theme again!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Around 4pm, we all blk ke Hotel utk bersiap sedia…bermake up and dressing sakan ye!!!! Aku rasa sepanjang hidup ni, rasanya dah kali ke-4 aku kenakan long dress or more or less the same…..Exclusive utk functions penting saje…Sbb aku jarang sgt pegi dinner…bole gitu????

Tapi sekali dah pergi, x hingat nk balik pulak…TerOVER!!!!! hua hua hua….

Gala Dinner telah diadakan di Hotel Hilton, Guangzhou dihadiri oleh VIP dari Kedutaan. Dan Our Great Leader, CDm Hanis from Green Team telahpun diberikan penghormatan untuk memberikan ucapan sempena kejayaan kali ni….I am so admire of her…Setiap kali tgk dia mmg x berkelip mata ni…Orangnya cantik dan bijak of course.

Jom layan GLG jap…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actually after the Gala Dineer, Bus L ada shoot utk Guangzhou video….TUNGGU!!!!!!!!!!!!!!!!

My Business Travel Log To GuangZhou – Day 1

Published July 17, 2012 by Qiss FendiYana

11th July 2012 (Day 1)

Hahaha…X sempat nk melepaskan lelah di rumah, just about half day from my trip to Medan, dah nk kena packing untuk ke Guangzhou, Tanah Besar China.

Teringat time dok belajar subjek Sejarah dedulu, mmg admire gle dgn Tanah Besar China ni with best wishes to visit the country one day…Tetambah plak aku mmg minat gle layan citer Cina/Hong Kong kt TV2..Skg dah pun still layan…hehehehe

Since this trip aku pegi sesorg aje tanpa kehadiran hubby and my luvely cutie princess, Aisyah rasanya mungkin the excitement tu sedikit berkurang kot….lagipun ni first time ever aku berpisah dgn Aisyah…Mesti windu gle kan????? Sesaper pernah tinggal anak seketika mesti punya perasaan yg sama dgn aku skg…Berbelah bahagi!!!!

Jam 5 pagi aku berangkat ke KLIA… Kami diarahkan untuk berada di KLIA before 6.30 am….Almaklumla trip ni beramai2…Mmg pasti sgt ada yg x tepati masa dan agak susah nk manage org yg ramai tetambah kt Airport plak…Lambat tinggal aje!!!!

Sementara menanti boarding time tu, ape lagi pose muke subuh…hahahaha….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilin my Officemate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pepagi cenggini sesuaiiiii sgt pekena McD Bekpes kan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nk jugak letak gambar Ilin MKN dgn sopannya…..hehehe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sesambil tu kita snap tix reramai…hehehehe…great idea….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This is MINE!!!

 

Dah lepas mkn, masa utk boarding…..yg pasti nk snap gambar aircraft and team jugak…utk kenangan….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My Team, Bus L

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Official Pic of Bus L by CDM Salha….

 

Actually travel time from KLIA to Guangzhou takes almost 4 hrs….Lama la jugak…Aku naik flgiht g Medan tuh 45 minit aje…dah lenguh kaki dok x bergerak drp sit….Tp aku mmg sure sgt Aisyah, my little princess will love it..Dia mmg suka naik Aeroplane….hahahahaa

Pengalaman naik MAS mmg best…sbb dpt mkn….we all nyer flight jam 9.30 am…..baru nk sambung tido dah dtg pelbagai mknn and minuman yg diserve oleh flight attendant yg cantik wawei…..mmg stewardess sume cantik2 baik MAS or Ais Asia….. Jom layan gediks dlm aircraft ni….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekitar jam 1.30pm kami tiba di Airport Baiyun…..Bergambar lagi…Penat seh!!!! Whatever, janji PUAS!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Our Tour Guide terus bawa kitaorg naik Bus – L then terus pegi shopping…Damn!!! I need rest….

Tp excited punyer pasal pegi la jugak bershopping sakan tuh…Lagipun aku nyer mood shopping belum habis lagi…hahaha

Kitaorg menuju ke Leather Market…yang aku perasan satu benda kt China ni, Diaorg suka letak satu kelompok mall atau kedai utk satu jenis barang…Susah nk jumpe satu mall ada jual mcm2 item spt Malaysia…If kita nk brgn IT then kita kena pegi mall lain plak…

Kat sini sempat la aku cekup 4 handbags…hahahaha..Habis jugak RMB1,000 bersamaan RM500…peace!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lebih kurang jam 3pm kitaorg yg tgh kebulur ni terus dibawa ke restoran Halal di sana..Ape ke namanya ku pun x ingat…yg pasti mknn bole la telan..hahaha..maklum la tekak melayu mana bole nk telan mknn pelik2 ni…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antara tarikan yg ada di restoran ni…Mesti pernah tgk kan?

Dah kenyang melantak, kami dibawa  ke satu tpt yang dipanggil Shan Xiu Jiu Pedestrian Street….Kat sini byk gle jual baju2 cam K-POP selalu dok bergaya bagai tuh..Murah2 aje…Tp kena pandai2 tawar harga…kalau x akan jadi mahal compare to harga kt Mesia……Aku x berapa minat K-POP so beli baju yg aku rasa sesuai dgn aku aje..then cari T-shirt utk hubby….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dah penat bershopping, lebih kurang kul 10mlm kami di bawa ke Hotel…tempat kami beristirehat….HOTEL ROSEDALE….

 

 

 

 

 

 

 

 

Tp harus diingat, since kita berada kt tempat org so kena perhati waktu solat ye!

Subuh seawal jam 5pg….

Zohor- around 12tghr

Asar – Kul 4 lebih skit

Maghrib -6.10pm

Isyak -Jam 7mlm lebih skit

Siang lebih panjang berbanding mlm di sana….Suhu persekitaran adalah panas sekitar 30-36 darjah celcius sekarang…So sila bawa payung or cap….

http://chenaothman.blogspot.com

Published May 6, 2012 by Qiss FendiYana

6th May 2012

Introducing my new website… Feel free to visit http://chenaothman.blogspot.com

The website has been officially launched on 4th May 2012, in conjuction with my beloved hubby’s 30th birthday. The site comprises of my current business focusing on the Premium Beautiful Corset product and others products ie; Lactolite, Bio Ever Cream, Biozone Car Sterilizer and many more. Find yours now!

Have a nice day all.

E-Filing Done

Published March 6, 2012 by Qiss FendiYana

6th March 2012

Hari dah buat e-filing…Declare gaji skg…declare zakat etc la….

Since aku dah start berbiz, so dah kena declare income yg dapat drp Premium Beautiful biz…. Dah alang2 dapat income meletops in PB Biz, ape lagi…aku plak nk KENA bayar cukai kt LHDN….Biasanya tahun2 lepas, mesti LHDN kena bayar cukai kt aku sbb org miskin….Skg alhamdulillah, i am the person yg ingin berubah dan telah pun melangkah ke depan earning a good income in PB Biz…

Statement best: Jangan dikisahkan org yg berkata-kata tentang kita kerana bukan mereka yg  memberi rezeki kepada kita..Pastinya org yg berusaha dan tawakkal akan dikurniakan balasan yg setimpal dgn usaha yg dicurahkan…itu janji Ilahi!

Jom bersama ubah hidup…Bersama kita jana pendapatan yg lumayan….RM4,500/month steady tau

%d bloggers like this: