My Carrier

All posts in the My Carrier category

Neighbourhood

Published May 15, 2013 by Qiss FendiYana

Rasa cam x best ada jiran yg bukan macam jiran…. Yg pasti ambe ada problem dgn jiran kat umah and ofis… Ker ambe yg bermasalah?

Jiran di rumah:

Dah nama lagi berumah di taman perumahan mmg x bole lari drp ada jiran kiri dan kanan.. So kita yg pilih kejiranan mcm tuh kena lah pandai hidup berjiran… Kalau tak, sila cari tempat lain yg lebih sesuai dgn jiwa kita, idak gitu?

Yg ambe geram, ada jiran tapi menyakitkan hati… Jenis x perihatin dan peka…Pekak memanjang! Meh ambe bg situasi yg biasa berlaku:

1- Sekiranya jiran sidai baju di ampaian, dan hujan turun apa salahnya kita panggil jiran bgtau pasal hujan yg turun tu.. Kot2 la jiran tertidur dan sebagainya. Sekiranya jiran tiada di rumah, pepandai la kan… If baik sgt, panjat la tembok pagar tu… If segan kot2 org tuduh kta nk pedajal umah jiran, baik tgk aje… Then bile jiran blk bgtau la kia x sempat nk tolong angkat jemurannya… Nmpk cam perihatin tp …..

2- If jiran tumpang jemur baju kt pagar yg kita share tu, jgn la dengki sgt sampai sengaja sembur air kt kete kuat2 dgn tujuan utk basahkan jemurannya… Sengaja siram pokok bunga kuat2 nk bagi jemuran basah etc…. Ingat! Kita berkongsi pagar… Pagar aku pagar kau jugak!

3- Sekiranya ada keraian, jemputlah datang dan jangan memilih bulu okey! Bila panggil tahlil, kau x datang, tapi birthday party bole pulak datang.. And datang hanya rumah jiran yg best friend jer, yg lain ko bo layan!

4- Buanglah sampah dalam tong sampah sendiri. Sekiranya nk masukkan dalam tong sampah jiran, pastikan buang dgn betul.. Maksudnya masukkan sampah di dlm tong sampah, bukan tepi tong sampah! Dapat pulak jiran cam ambe yg mmg x suke tgk sampah melepak depan umah ni! Geram!

5- Dah suke berkebun tuh, sila pastikan daun2 pokok tanaman kita tuh dibersihkan. Jangan dibiarkan bersepah ke halaman jiran… Penat2 kita sapu bersih halaman umah, eh bole pulak daun pokok bunga dia dibiarkan melata kat umah org. Tapi bile pucuk pokok bunga kita termasuk sikit kat celah pagar dia, nah amik kau! Dipotongnye terus sedahan….. Mmg sakit hati!

6- Suka membela binatang peliharaan? Sila pastikan jiran x merungut yer! Ni idak, nk balik kg biarkan kucing mati kelaparan dalam sangkar. At least pesan la kat kita jiran sebelah ni tolong tgk2kan… Last2 kita pulak nk kena tahan bau bangkai kering dan berulat sampai la dia yg blk…nasib baik blk jugak ke rumah tu, kalau x alamatnye kena la g bersihkan sendiri… Ni belum berak kencing lagi!

7- Pasang lampu depan umah, kononnye nk bagi cerah la jalan utk kesenangan bersama… Sekiranya kita dah berniat utk buat kebaikan then jgn harapkan org lain do the same…. Then dengki! Paling x bole blah bile ambe balik mlm2, asalnyer dia bukak lampu luar tu, tp ble dgr aje ambe nk bukak pintu pagar tang tu jugak dia lights off… Mmg saje nk sakitkan hati… Suke lights off depan2 mata kami… X heran pun, rumah ambe pun ada lampu jugak… X perlukan letrik korang pun! Ayat sakit hati ni!

Dan banyak lagi…

Jiran di ofis:

Ni fenomena biasa jugak, dah nama ofis, kena pakai amenities provided by company… Sume barang kena share la… Bukan harta ko pun… Unless ko wat kuar duit sendiri beli brg2 tu then fair…

1- Kongsi bakul sampah… Bole pulak simpah bakul sampah SHARING tuh kt bawah meja sendiri.. Ko ingat aku nk g buang sampah celah kangkang kau ke? Fikir skit!

2- Nescafe 3 in 1 dan biskut kering… Ni barang personal… Jgn sesuka hati kau lalu jer depan meja then nampak benda alah ni, bole plak kau pau then buat breakfast or tea break kau…. Tiap2 hari plak tu! Nk kena sembur?

3- Tisu kotak… Ni satu hal… Dah nama barang personal sila la sediakan sendiri.. Dah tau kita ni kaki tisu, patutnyer pakai otak pegi beli sekotak okey! Gaji sama banyak tp dok mengepau aje kejenyer…. Dah dapat gaji g la shopping brg2 keperluan kt TESCO… Okey!

4- Stationary… Yg ni best… Ada items yg company bagi ada yg beli sendiri… If pinjam stationary org sila pulangkan…. Ambe lagi hangin sbb ambe beli sume sendiri, sampai file tebal pun beli sendiri sbb ble mintak dgn admin, byk cekadak mcm dia yg bayar sume… Padahal dia jaga akaun ajer, dia pun siap guna pakai utk anak2 sekolah kt umah tuh! Ambe malas nk gaduh ambe beli sendiri… Puas hati!

5- Songlap pinggan mangkuk, sudu, garfu, cawan dan segala mcam.. Ni biasa… Sbb malas nk bawa dr rumah.. Yg aku bawa ni, rajin sangatlah?

Tuh sume alasan utk kepentingan sendiri… X pernah nk fikirkan orang lain… Janji bahagia….kan?

Pendek kata, ambe x suke! Kan best kalau dapat jiran yg sekepala dgn kita… Br tenang!

Advertisements

Half day today

Published May 2, 2013 by Qiss FendiYana

Half day…..

Perkara ni mmg biasa if keje makan gaji… Ada personal problem ajer amik half day…. Macam2 alasan… Maid lari, anak demam, jatuh tangga, kena simbah air longksng, tertinggal bas, kete rosak dan macam2 alasan lagi….

Mine was anak x der org jaga…. Pengasuh amik EL…bole gitu??L Dah nak wat cam ner, mmg x bole nk outsource dah!! If keje kt KL gini la gayanya…mak bapak jauh utk tolong tgk2kan anak kita… Untung la pada yg ada parents dekat2 ni… Asal susah ajer bole mintak tolong…kan???

If macam ambe ni, mmg x der cara lain dah selain amik full day off or half day off, bergantung kepada tahap kecemasan kerja kt ofis…kalu sume keje bole tangguh dulu, then i will take full day leave la… X menyusahkan sesape pun…tp kalu dah terkujat2 nak jugak benda alah keje ni, kena la pulun jugak keje, nasib baik dpt pengasuh yg bole bertolak ansur… Kalu x mmg haram jadah la….

Actually pengasuh anak ambe ni nk wat kenduri doa selamat malam ni sempena anak keduanya yg nk kawin… X pulak bgtau awal2 nk cuti, kan dah jadi EL… Nak marah pun ada jugak… Next time plan la betul2. Bukan x tau nk wat kenduri ble kan? huh x pasal ambe dok membebel kat dia pulak…

Tapi tuh la, kekadang naik hangin jugak…bgtau pulak time kita dok tgh keje… Dah tu mula la ambe segan nk mintak half day…. Actually kalau kes mengular berani pulak….hehehehe… Tu la org kata, kalu nk buat benda betul mmg susah, tp benda yg salah senang ajer…cam kita committed with SIN la…time org suh g surau masjid, pakat tolak tepi, tp time org suh g Jom Heboh ramai pulak yg join… Hehehe termasukla ambe ni….

Dah elok2 half day tipon plak berjoget2 x henti2.. Ape ke hal tuh??? Keje menimbun la tuh… Nk kena setel secepat mungkin… Huh, kekadang ambe geram jugak, time kita cuti la sume pakat cari kita…. Ble dia cuti, kita cari dia, haram nk angkat tipon… Nmpk sgt bezenya…. Harem!!!!

But today i will take my take off… Malas nk layan…bukannyer bole kiamat dunia kalu ambe x buat sume keje tuh….

Chaos!!!

Kala hujan mencurah

Published April 26, 2013 by Qiss FendiYana

Di pagi yg hening, dengan penuh semangat aku melangkah kaki ke tempat kerja ditemani suami tercinta…hehehe…

Saje jer berpuitis skit…pui..hehehe

Nk dijadikan citer dan sekadar peringatan di kala lupe…. Walaupun kehidupan kami sekeluarga semakin hari semakin senang, tapi harus diingat sebelum terlupa, masih ada insan yang kurang bernasib baik seperti kita kan??? Jadi apa salahnya sekali sekala mengingati mereka…

Walaupun kami memiliki tempat berteduh yang selesa, harus diingat masih ramai lagi yg berteduh di bawah jambatan dan sebagainya..aku pernah menyaksikan bermacam ragam manusia yg hidup di kota raya ini…ada yang senang smp lupe langit di junjung…x pernah insafi diri untuk menunduk ke bumi barang sejenak…ada yang susah sampai tersungkur ke bumi… Ntah bile akan bangun lagi, hanya Allah yg tahu…

Walaupun kami memiliki kereta mewah sebagai simbolik kepada kesenangan seseorang, tapi perlu diingat masih ada lagi yang hanya berjalan kaki…mungkin kerana menaiki kenderaan awam atau sememangnya hanya memilki bas bernombor 11 saje…seharusnya kita yang senang ini, setidaknya bersimpatilah pada mereka terutama di kala hujan membasahi bumi Allah ini….

20130426-210217.jpg

Sekiranya melalui jalan berlopak dan kawasan air bertakung dan seakannya, seharusnya kita yg berkereta, berbumbung ni bertimbang rasalah pada yang kurang berupaya….usahlah meranduk air yg dalam dengan lajunya. Dikhuatiri adanya insan yg tengah berpayung berjalan kaki dan menunggang motosikal dan sebagainya yang mungkin terkena percikan hasil angkuhan kita yang berkereta ini….

20130426-204616.jpg

Kan dah basah lenjun kawan kita sorang ni!!!

20130426-210358.jpg

Beginilah gayanya penunggang motosikal ble hujan…tetap basah walaupun berbaju hujan…hehehe

Keperihatinan seharusnya dipupuk sedalamnya…

Kenapa aku memperkatakan isu sebegini kerana…i was there, in the same situation….how rude our people now??? They can’t even think of others.. Just think of themselves….

20130426-204846.jpg

Dah banyak pesanan yang dititipkan namun hanya tinggal pesanan… Tiada siapa pernah peduli…

Tapi pada aku, mmg SORRY to say la ek…. Don’t mess with me…nasib engkau la Labu kalau dah terkena kat aku, mmg cari pasal la namanya…. Last Wednesday, mmg we all kejar Storm WXK 7115 sampai cirit….sape suh engkau randuk banjir kt Jalan Bangsar, betul2 depan TNB sampai basah lenjun we all ni…..mmg we all kejar and maki habis2an la….terdiam Cina tuh x terkata ape… Dah dia pun tau dia buat salah, ada berani nak defend…. Saje cari pasal la kan??? Mentang2 kita ni naik motosikal aje, yg dia naik storm bole randuk air tinggi, kete lain bole beratur aje amik turn untuk elak kena lalu air banjir…tetiba dia dgn perasannye bole redah macam tuh aje…kesian kat aku and hubby juga abg2 DBKL yg tengah dok pam air banjir tuh utk alirkan air ke dalam longkang…nampak tak yg Cina ni mmg buta SIVIK….mmg aku anti dgn bangsanya yg suka buat ONAR…kalau kt jalan raya, dialah samseng potong line…

Sabar aje la dgn manusia macam ni.. Rasanya kat sekolah Cina tuh mmg x der pelajaran SIVIK kot…kalu ada pun setakat silibus aje tapi tak pernah tekankan isu2 macam ni…. Apepun si Ah Choi tuh aku dah SOUND cukup2 dah….geram punyer pasal…kan dah xpasal2 aku masuk ofis dgn baju kotor air longkang tuh…mmg satu hari dok kt work station, sume meeting cancelled…x sanggup nk jumpe supplier dgn bau semacam tuh…sembur perfume bebanyak pun bukan boleh hilang sume bau itew….

Apepun PEACE NO WAR….

20130426-210144.jpg

Bonus & salary increament

Published April 24, 2013 by Qiss FendiYana

Alhamdulillah…..

Just got my new salary increament….i like the figure…..ahaks

Our bonus quantum is 2.12 for procurement division…i have no issues on the bonus as the amount granted paid by one off basis….

Looking to my salary revision, i was quite satisfied. Hehehe…. Although the increment only apllied for approximate 5%, it does give a big impact to my pay check….

So, enjoy the luxurious and not forgotten to parents… Zakat too…

Let’s strive more for next year achievement..

Congratulations to all who gained level 3 and 4….hope the rezeki granted are halal and BeRKAT….amin…..

Tele Presence

Published March 28, 2012 by Qiss FendiYana

28th March 2012

hari nih meeting dgn VADS….mmg kagum gle masuk ble meeting yg sediakan perkhidmatan yg tercanggih la…Sblm ni org selalu guna spider utk Conference Call..Tp VADS pakai Tele Presence….Siap HD tuh….Nk posing dgn teknologi td tp segan sbb sume audiance man belaka…I am the only woman in that room…Gawat!

PPM Farewell Day

Published December 1, 2011 by Qiss FendiYana

1st Dec 2011

Today is PPM’s Farewell Day, dedicated to the staffs who have been trasfered to other divisions in TM.x bole sebut nama, kang kontroversi plak… But honor of the guest is my former GM who has decided to retired from the corporate arena. Siap bergambar lagi…His visions after retirement is to learn more on the phtographic technic…agak2 cam nk bukak kedai gambar aje kan? But the gist from his speech today more or less to the our north path as a muslim la…Nk kena kembali ke pangkal jalan setelah jauh tersimpang…al maklum la bile dah keje terlupe nk mengadap yang Maha Esa. Yes he a pious man but there is a space to improve his ibadah actually…Kalau bole nk la pegang rantai tasbih plak kan.. Ni bile org balik Haji kasi buah tasbih wat gantung kt wall ofis aje…For display only…..Mahal nyer tasbih sampai sayang nk guna…x gitu!!!

Seperti biasa, ble farewell ni mestilah ada cenderahati…..Dulu, kalau citer bab gift ni aku n d geng la champion… Sekarang dah bersara….hehehehe….Dah tukar unit kan!!! Anyway, good luck to all yg dah transfered… Kepada yang belum, harap2 berusaha dengan gigih la….Kalau serius nk cabut, kena la usaha sikit…..given effort must be paid some where else…

This slideshow requires JavaScript.

Percayalah!!!!!

%d bloggers like this: